Американски топ съветник посети София. Има ли новини за Украйна?

Целта на посещението е провеждане на разговори с партньори и съюзници на САЩ

Американски топ съветник посети София. Има ли новини за Украйна? | StandartNews.com

Високопоставеният съветник в Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей посети София начело на делегация от високопоставени официални лица, като част от обиколката си в няколко държави, съобщиха тази сутрин от американското посолство у нас.

Целта на посещението, което бе на 8 февруари, е провеждане на разговори с партньори и съюзници на САЩ по редица стратегически въпроси.

В рамките на своята визита в България съветник Шолей се срещна със заместник министър-председателя Асен Василев, с министъра на отбраната Стефан Янев и с министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Шолей обсъди със своите български домакини широк спектър от теми, свързани със стратегическото надграждане на стабилните връзки между нашите два народа, засилването на общата ни сигурност и просперитет, както и продължаването на нашето тясно трансатлантическо взаимодействие в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, информират от посолството на САЩ. Посещението на Шолей в София е в продължение на двустранния Стратегически диалог между България и САЩ, чието начало беше сложено през януари 2020 година.

Съветник Шолей оцени високо резултатите от своите разговори с представителите на българското правителство. "Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско правителство и с готовност ще го подкрепим в справянето с пандемията от COVID-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други ключови въпроси", каза той, цитиран в съобщението.

В съобщение от Министерството на отбраната пък се казва, че Стефан Янев и Дерек Шолей са дискутирали развитието на двустранните военни отношения и продължаването на стратегическия диалог, възможностите за сътрудничество между България и САЩ в сферата на отбранителната индустрия и проектите за модернизация на въоръжените ни сили.

„За нас е важно в този критичен момент да сме сигурни, че вървим в правилната посока чрез модернизация и изграждане на способности“, заяви министър Янев по време на разговорите. Той постави акцент върху необходимостта от реализиране на проекта за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от усилията ни за изграждане на тежка механизирана бригада, който определи като приоритетен за Българската армия във възможно най-кратки срокове.

В рамките на срещата беше разгледана темата за усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница, ролята на НАТО в този контекст, както и възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението. Акцент беше поставен върху стратегическото партньорство между двете страни-членки на Алианса. Обсъдени бяха и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия. Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибератаки, като от българска страна беше заявено, че се работи по изготвяне на национална киберстратегия, както и по изграждането на способности за киберзащита, пишат от Министерството на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай