Алтернатива няма, Радев категоричен към Северна Македония

Да се гарантират правата на българите в РСМ и да се спре езикът на омразата

Алтернатива няма, Радев категоричен към Северна Македония | StandartNews.com

Перспективата на Република Северна Македония за Европейския съюз няма алтернатива и е стратегическа цел за българската държава. Интеграцията на югозападната ни съседка, обаче, няма как да се случи без преди това да се гарантират правата на българите в Северна Македония и да се спре езикът на омразата, заяви президентът Румен Радев при откриването на Национална конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“, която се провежда в НДК.

По думите на президента това е стратегическата цел не само на българската външна политика, но и на нашата държава и общество. Убеден съм, че рано или късно желанието на двата народа за общуване без граници ще доведе до отпадане на изкуствените разделения, допълни Радев. За да се случи това, има и много работа. За последните три десетилетия България направи много за развитието на нашите отношения, допълни държавният глава.

Днешната конференция надхвърля измеренията на българската вътрешна и външна политика, но тя се случва, благодарение на вашата активна позиция през годините по въпроса за нашите отношения с Република Северна Македония, обърна се президентът Радев към присъстващите на форума. Радев им благодари за това, че допринасят за искрените отношения на приятелство и добросъседство, за възможността да се преодоляват идеологемите на тоталитарния югославски режим, които възпрепятстват обмена - културен, социален, икономически, между хората от двете страни на границата.

Форумът е организиран от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт, и се провежда в деня, когато се отбелязват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай