Петък,

Алтернатива няма, Радев категоричен към Северна Македония

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
1566
Алтернатива няма, Радев категоричен към Северна Македония
A
A
A

Перспективата на Република Северна Македония за Европейския съюз няма алтернатива и е стратегическа цел за българската държава. Интеграцията на югозападната ни съседка, обаче, няма как да се случи без преди това да се гарантират правата на българите в Северна Македония и да се спре езикът на омразата, заяви президентът Румен Радев при откриването на Национална конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“, която се провежда в НДК.

По думите на президента това е стратегическата цел не само на българската външна политика, но и на нашата държава и общество. Убеден съм, че рано или късно желанието на двата народа за общуване без граници ще доведе до отпадане на изкуствените разделения, допълни Радев. За да се случи това, има и много работа. За последните три десетилетия България направи много за развитието на нашите отношения, допълни държавният глава.

Днешната конференция надхвърля измеренията на българската вътрешна и външна политика, но тя се случва, благодарение на вашата активна позиция през годините по въпроса за нашите отношения с Република Северна Македония, обърна се президентът Радев към присъстващите на форума. Радев им благодари за това, че допринасят за искрените отношения на приятелство и добросъседство, за възможността да се преодоляват идеологемите на тоталитарния югославски режим, които възпрепятстват обмена - културен, социален, икономически, между хората от двете страни на границата.

Форумът е организиран от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт, и се провежда в деня, когато се отбелязват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички