Сряда,

Албания приветства позицията ни за Македония

От: Редакция -
Албания приветства позицията ни за Македония
A
A
A

Албанският президент Илир Мета приветства предложението на България да бъде разделен пътят на присъединяване към Европейския съюз на Република Северна Македония и Албения.

Това би позволило на Албания да постигне напредък, съобщава сайтът Екзит. Пътят към ЕС на Албания е свързан с този на Северна Македония. Това означава, че ветото на България срещу съседката й заради въпроси, свързани с културата, езика и човешките права, пречеше на Албания да постигне напредък към първата междуправителствена среща, отбелязваща формалното начало на преговорите, въпреки одобрението на всичките 27 членки, отбелязва сайтът.

Миналата седмица българският посланик в ЕС Румен Александров заяви, че страната няма да вдигне ветото срещу Северна Македония, но Албания трябва да бъде оценявана на базата на собствените ѝ заслуги, припомня БТА. Александров добави, че България е направила няколко предложения как Северна Македония може да подобри ситуацията, включително чрез прилагането на договора за приятелство, подписан между двете страни.

Илир Мета реагира на предложението на България, като заяви: "Приветствам позицията на България, която предлага започване на преговорите с Албания за членство в Европейския съюз възможно най-скоро". Той добави, че е убеден, че Република Северна Македония е постигнала "огромен успех в прилагането на реформите и постигането на исторически споразумения като Преспанското". "Аплодирам достойното отношение на македонските власти да продължат непоколебимо да следват проевропейския курс на реформите, които служат на гражданите и на стремежа към членство в ЕС", изтъкна той.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички