Активист на ПП каза ще има ли служебни министри в редовния кабинет

Изискването към министрите е да проявяват нулева толерантност към корупцията

Активист на ПП каза ще има ли служебни министри в редовния кабинет | StandartNews.com

"Ако не можем да излезем с по-добри кандидатури от тези на служебните министри, ще се спрем на служебните министри, част от тях са се доказали с много висока експертиза", обяви в интервю за БНР Лена Бориславова от "Продължаваме промяната".

Според младата юристка по време на експертните преговори егото и емоциите са останали на заден план.

„Едно от условията, които ще бъдат поставени при избора на кандидати за бъдещи министри, е за тези лица да бъде приложима най-високата наша максима, изискване – нулева толерантност към корупцията. Тоест представят се лица, които да не предизвикват възмущение с досегашното си поведение, да няма съмнение за тях, че са участвали в корупционни схеми или не са работили в най-добрия общ интерес на всички нас“, обясни Бориславова.

Всички застават твърдо зад незабавното закриване на специализирания съд и на прокуратурата, каквито съществуват в момента, подчерта Лена Бориславова.

Нерешено все още остава „дали ще има някаква форма на специализация в общата структура на прокуратурата и дали тя ще бъде запазена“, поясни тя.

Относно КПКОНПИ има общо разбиране за разделяне в две структури. Звеното за борба с корупцията ще бъде подсилено с допълнителни правомощия по разследване, поясни Лена Бориславова. По думите ѝ в момента тази структура е „осакатена, събира откъслечна информация, интерпретира я услужливо и непълно и нямаме добри резултати накрая“.

Коалиционните партньори ще поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев, уточни Бориславова.

„Защото той до този момент освен да стане повод за това да бъде осъдена България в Страсбург, не виждам да е постигнал някакви невероятни резултати в борбата с организираната престъпност или с корупцията и това е диагноза, която я поставям не аз, а цялото българско общество. Когато цялото общество не е доволно от работата ти, няма нищо по-логично от това да се оттеглиш и да поемеш отговорност. По отношение на председателя на КПКОНПИ – там сме изправени пред същата ситуация.“

Всички новини от деня

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай