АЕЦ в Белене или още реактори в Козлодуй? Как да се реши спорът

В управляващата коалиция няма искри заради АЕЦ "Белене", твърди експерт на социалистите

АЕЦ в Белене или още реактори в Козлодуй? Как да се реши спорът | StandartNews.com

В управляваща коалиция възникна напрежение заради проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Причината беше изказване на премиера Кирил Петков, че проектът няма да бъде реализиран, което предизвика реакция от БСП.

"БСП винаги е твърдяла, че трябва да се построи АЕЦ "Белене". Там са направени големи инвестиционни разходи вече. Така ще имаме и една диверсификация на ядрените мощности. Така ще има и по-малко загуба на електроенергия по мрежата", заяви пред бТВ енергийният експерт на социалистите Таско Ерменков.

Той е категоричен, че няма "искри в коалицията, а само жужене" по темата: „Естествено ако независимият доклад, който се очаква, е в полза на АЕЦ "Козлодуй“, БСП няма да се обяви срещу него".

"Изненадан съм, че някой трябва да обяснява думите на управляващите. Лично мен ако питате, ако трябва да се избира между двата проекта трябва да се строи в АЕЦ "Козлодуй". Предимството му, което изтъкват повечето експерти е, че АЕЦ "Белене" ще трябва да се зарежда с гориво от "Твел" - руско ядрено гориво. Смяната му впоследствие ще е много трудна и ще отнеме години, а АЕЦ "Козлодуй" е с гориво от "Уестингхаус" или друго алтернативно гориво. Построяването на една АЕЦ е като дългогодишен брак. Не знам доколко е добре да се обвързваме с Русия в настоящата ситуация и наличието на напрежението с НАТО“, коментира бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Според Николов вече има достатъчно доклади в полза на АЕЦ "Козлодуй", още повече, че АЕЦ "Белене" няма разрешително за строеж, а в Козлодуй вече имаме ОВОС.

"Важното е, че всички са съгласни, че България трябва да има още атомни общности", отбеляза Ерменков.

Валентин Николов е на същото мнение и посочи някои данни за увеличение на потреблението на ток през следващите години, които показват необходимостта от нови реактори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай