Петък,

Адвокати - новият профил на областните управители

От: Светлана Владимирова -
380
Адвокати - новият профил на областните управители
A
A
A

 

  • 23 от губернаторите са ясни, остават 5 назначения
  • Ще гледат под лупа договорите на местната власт, ще надзирават кметовете на ГЕРБ

 

Новата армия от висши чиновници на властта на промяната вече е строена, за да влезе в местната власт и да направи рекапитулация какво се случва по места.

За по-малко от месец премиерът Кирил Петков назначи 23-ма областните управители, само 5 от областите засега карат с наместниците по места, назначени от служебния кабинет.

Разпределението по области на коалиционните партньори е било договорено още с кабинета.

13 са регионите, в които наместниците на държавата са на "Продължаваме промяната". Това са Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол.

ИТН пое областите София-град, Враца, Кюстендил, Плевен, Разград и Русе.

БСП пое управлението на Благоевград, Бургас, Добрич, Смолян и Софийска област. А представители на "Демократична България" оглавят областните управи в Пловдив, Хасково, Велико Търново и Видин.

За разлика от навалицата при ГЕРБ от икономисти, частни предприемачи, лекари и учители, които попълваха кабинетите по време на Борисов, днес най-много от новите губернатори са юристи.

Профилът им е ясен - търсят се хора, които щателно да прегледат направените договори, да са грамотни,

за да не ги хързулнат местните феодали

а нередностите - да препращат към службите и прокуратурата.

Независимо че такава задача вероятно е била спусната и на служебните областните управители, в техните редици преобладаваха военни и полицаи. Те трябваше да осигурят надзора на изборите по места.        

Затова и спекулациите, че Петков чисти хората на президента Радев са доста пресилени. Новите управители по места вече ще подготвят не национални, а местни избори, които много повече се приближават до мажоритарните.

Адвокатите не са в редиците само на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Има ги и в ИТН, преобладават и в "Демократична България".

Разлика прави само БСП, която е предпочела кандидати, които са местни лидери, повечето от които не успяха да влязат в парламента.

Адвокатите - областни управители разбираемо са концентрирани предимно в областите, в които кметовете са на ГЕРБ. Затова и отсега може да предвидят тези, които изкъсо ще бъдат надзиравани.

Два са големите градове със знакови назначения

Битката за столицата срещу кмета Фандъкова я поема ИТН, а в Пловдив - "Демократична България".

Макар Иван Кючуков да не е юрист, а машинен инженер, той е с дългогодишен опит в частния сектор. Още с появяването си в областната управа обяви, че запретва ръкави, за да сложи ред в дългогодишния хаос.  

В Пловдив кметът Здравко Димитров получи за надзорник един от най-големите си критици, който беше общински съветник от ДБ - Йордан Иванов. Преди това, повече от десетилетие, той е извършвал консултантска дейност в сферата на правното обслужване.

Затова и нищо чудно, че първата му работа на новата длъжност бе да заяви, че

прави Зикометър, за да засича дадените обещания на кмета

дали се изпълняват.

Независимо че имена за областен управител на Варна излязоха още при приемането на първата порция губернатори, градът продължава да се управлява от служебния. Една от причините е, че за всяко от спряганите имената веднага се появяваха достатъчно ясни контакти с предишната власт.

Докато градът с кмета, който от години се е скрил от медиите и за него се носят митове и легенди, продължава да чака новия си губернатор, в другата морска перла - Бургас,

синьо - червената битка между Димитър Николов и знаковия социалист - Стойко Танков

тече вече почти 30 години. Вече и в категорията кмет-областен управител.

Местният червен лидер беше народен представител в 39-о и 40-о Народно събрание. В периода 1995 г. - 1997 г. бе председател на Общинския съвет, а до 2000 г. бе шеф на Общинската агенция по приватизация. След това влезе в частния бизнес, а откакто стана областен управител не е спрял със срещите - от местните структури до чуждестранните консули.

Червен надзорник получава и кметът на Смолян

Николай Мелемов, но на него му се очертава доста по-ветровито родопско време. Там БСП слага за областен управител председателя на общинския съвет в Златоград Емил Хумчев, който вече беше зам. областен и за една бройка не успя да стане депутат. Отдавна е критик на Мелемов, че регионът буксува и има нужда от нова визия.   

Червен губернатор може да има и Сливен, но не по линията на Корнелия Нинова, въпреки че в събота ще бъде делегат на Конгреса на БСП. Градът е квота на Продължаваме промяната, а очакванията са, че сегашният областен управител Минчо Афузов може да запази поста си с благословията на президента.

За разлика от Сливен, в съседния Ямбол няма нито сътресения, нито сюпризи.

Един от най-дейните заместници на кмета - Васил Александров се премества в шефския кабинет на съседната сграда. Той е магистър по "Международни икономически отношения" и "Финанси", дългогодишен кредитен инспектор в банка.

Логичен е и изборът за областен управител на област Стара Загора. Наско Василев е добре познат в региона, работи отдавна и с бизнеса, и с институциите, професор е в Тракийския университет.

Изненада се оказа обаче Хасково

Независимо, че е родният град на вицепремиера Асен Василев и министъра на културата Атанас Атанасов, той мина в ръцете на "Демократична България" и по точно на ДСБ, които така и не успяха да вкарат министри.

Макар партията да не е много силна в региона, местният лидер е от известна фамилия. Катя Панева бе народен представител в 45-о и 46-о Народно събрание, общински съветник в Димитровград, а от 20 години работи в сферата на фармацевтиката. Още от първите й действия ще стане ясно доколко ще се сработи с кмета на Хасково Станислав Дечев, който години наред бе също областен управител.

Велико Търново, където Христо Иванов не успя да вземе депутатско място за ДБ, сега влиза под шапката на партията като губернаторско място. Людмила Илиева има дългогодишна адвокатска практика и бе общински съветник в Горна Оряховица.

Северозападните общини също влизат под надзора на новата власт, особено тези на ГЕРБ. Там юристите са областите на ГЕРБ.

Губернатор на Враца става човек на ИТН

Стефан Стефанов е юрист с дългогодишен опит като адвокат по граждански, наказателни и административни дела.

Любен Иванов ще е надзорник от ДБ във Видин. Той е сред ярките имена на градската десница, изключително активен адвокат, втори мандат общински съветник.

Властта заложи на независим оценител в строителството за област Монтана. Областен управител става инженер Ванина Вецина.

От югозападните общини юрист ще надзирава единствено Кюстендил. ИТН изпраща там за областен управител дългогодишният адвокат Катя Димитрова.

При другите двама млади кметове - от Перник и Благоевград, профилите на губернаторите са други. А първия областен център отива едно от млядите лида на промяната, 40-годишния икономист Кирил Стоев от Радомир, а във втория - БСП командирова верен човек- зам.кметът на Гоце Делчев Валери Сарандев.

В Североизтока губернатор - адвокат е само Деян Димитров

назначен в Разград. Той е и с голям опит в държавната администрация. В Шумен, където приоритет е развитието на индустриалната зона, новият представител на държавата е Владимир Йолов. Той е магистър по финансов мениджмънт, доктор по "Международни икономически отношения" с дългогодишен опит в частния сектор.

В Добрич без изненада БСП слага начело Галин Господинов, досегашен заместник- областен управител.

А в Търговище служебният губернатор продължава да работи на пълни обороти.

Най-неизвестното име е новият областен управител на Силистра. Това е Катя Кръстева, преподавател, досегашен кметски наместник в малкото село Ценович.

Юристи поемат областите Плевен, Русе и Ловеч.

Плевенският Иван Янчев е с опит в областта на правото, транспорта и логистиката, работил е в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София, в областната администрация на Софийска област и в частния сектор.

Русенският наместник на държавата Анатоли Станев е юрист с дългогодишен опит в областта на гражданското, административното, търговското и корпоративното право, досега е бил директор на РИОСВ - Русе.

В Ловеч новата власт слага тежката артилерия. Областен управител става Виктор Стойчев, който е с дългогодишен опит в териториалните дирекции на Националната агенция за приходите -Велико Търново и Ловеч.

А в Габрово в областната администрация се завръща Ралица Манолова, но вече в шефския кабинет.

Вакантните администрации засега остават 5 - Варна, Сливен, Кърджали, Търговище и Пазарджик, а заедно и с тях интригата дали това ще бъдат единствените несменени областни управители или забавянето им е функция на сложни фактори.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички