Неделя,

Адвокат скочи на герба на СССР. На коя наша сграда виси

От: Редактор -
617
Адвокат скочи на герба на СССР. На коя наша сграда виси
A
A
A

Вчера адв. Петър Славов, народен представител в 43-тото Народно събрание, част от “Групата за натиск” и председател на сдружение “Гражданска платформа”, изпрати запитване до председателя на Народното събрание Никола Минчев относно останките от комунистическия герб, които продължават да стоят над входа на втората сграда на българския парламент.

Премахването на комунистическия сърп и чук освен морално задължение, е и законово такова - и Законът за герб на Република България, и постановление № 476 на Министерски съвет от 1997 година изискват на фасадата на Народното събрание да бъде поставен държавният герб на Република България.

Какъв е напредъкът по окончателното отстраняване на останките от комунистически герб на фасадата на Народното събрание на пл. “Александър I Батенберг” и поставянето на държавния герб на Република България и в какви срокове председателят на Народното събрание счита, че ще бъде изпълнен законът и над централния вход на втората сграда на българския парламент ще бъде поставен държавният ни герб са въпросите, които сдружение “Гражданска платформа” задава на председателя на Народното събрание Никола Минчев.

“Усилията за тази промяна са първо, за да се изпълни законът. Това е изискване на закона, а не някакво хрумване. Законът ясно казва, че на сградите на висшите държавни органи трябва да бъде поставен държавният герб на страната, а не някакъв остатък от времето на Съветския съюз", каза пред Факти.бг адвокат Славов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички