Кметът на Перник преряза лентата на ново сметище

 Кметът на Перник преряза лентата на ново сметище | StandartNews.com

Кметът на Перник Иван Иванов преряза лентата на новопостроеното регионално депо за битови отпадъци. Обектът ще приема боклука на шестте общини в областта с над 133 хиляди жители. Годишният му капацитет е 47 000 т отпадъци. Откриват се и 37 нови работни места, посочи Иванов.. Първата му клетка е с прогнозен експлоатационен срок 10 години. Почти изградена е и втората клетка. Тя обаче ще бъде пусната в експлоатация след изчерпване на капацитета на първата. Предстои изграждане на още три клетки.Общият експлоатационен срок на депото е над 30 години. То е съоръжено с инсталация за улавяне и обезвреждане на биогаз, сепарираща и компостираща системи. Сегашното сметище в пернишкия квартал "Тева" и депата в останалите общини подлежат на рекултивация и закриване.

Проектът за изграждане на Регионалната система за управление на отпадъци в Перник на стойност 21 467 427, 26 лв.се финансира чрез Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г."

На събитието присъстваха народните представители д-р Вяра Церовска, д-р Валентин Павлов, Лъчезар Никифоров, областният управител на Перник Ирена Соколова, представители на политическите сили в района. Преди откриването му новото сметище беше инспектирано от министър-председателя Бойко Борисов, еврокомисаря Кристалина Георгиева и еко министъра Ивелина Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай