Сряда,

640 млн. лв. влизат във фирмите за поддръжка на пътищата

От: Рачо Рачев, сн. БТА -
195
640 млн. лв. влизат във фирмите за поддръжка на пътищата
A
A
A

Почти 640 млн. лв. ще бъдат разплатени към пътните фирми по наддоговорените дейности за 2021 г. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на днешния парламентарен контрол.

Караджов обясни, че работната група от министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството, в която участва и съветник на министър-председателя, извършва ревизия на дейностите по текущ ремонт и поддръжка на пътищата за м.г. и анализира всички сертификати за извършени дейности от пътноподдържащите фирми.

Сумата по тези сертификати, които не пораждат спорове, ще бъде изцяло разплатена. Там, където са извършвани основни ремонти, трябва да се провери доколко възложената работа съответства на изпълнената, защото няма конкурсна процедура за достигнатата цена. Проверката на комисията ще продължи три месеца, като е възможно срокът да бъде удължен, коментира министърът.

В резултат на работата на комисията досега, очаквам тя да излезе с решение, с което 129 млн. лв., свързани с дейности по маркировка, знаци, мантинели да бъдат изплатени. Предвид това, че проверката на сертификатите ще отнеме повече време, а на фирмите ще им е тежко да посрещат този голям дълг и в същото време да продължат да поддържат пътищата, имаме съгласие да се разплати 50% от оставащата наддоговорена сума. Това е около 509 млн. лв. допълнително над тези 129 млн. лв., съобщи още Гроздан Караджов.

Следващата седмица трябва да има решение на комисията и необходимата сума ще бъде осигурена с постановление на Министерския съвет. Комисията ще разпише колко трябва да се плати към всяка фирма, допълни вицепремиерът. Решението ще е на базата на обективни критерии.

В сключените през октомври и ноември 2021 г. споразумения с пътноподдържащите фирми падежът на задълженията по договорите изтича в средата на 2022 г.

1-1,2 млрд. лв. струва годишно нормалното поддържане за пътищата. Толкова сме заложили в бюджета за тази година. Заложените в договорите от м.г. 250 млн. лв. са многократно надхвърлени. Освен, че са извършвани типичните текущи ремонти, по тези договори са правени и основни ремонти. Те не са процедирани по законовия ред за строителни обекти и за тях не са получени разрешения за строеж. Наддоговорените средства за текущ ремонт м.г. са близо 1,2 млрд. лв. Заедно с недовършената работа цялата сума е в размер на над 2 млрд. лв., обясни министър Караджов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички