300 млн. лв. ще спестим за година от парно

Парите, които трябва да се връщат сега ще бъдат приспаднати от бъдещите сметки

300 млн. лв. ще спестим за година от парно | StandartNews.com

Връщане на парите на потребителите е възможно след намалената цена на газа, но няма смисъл, каза бившият енергиен министър Делян Добрев пред БНТ. По-ефективно е те да бъдат приспаднати от следващата сметка, уточни той.

За да има по-голяма прозрачност за хората е най-добре регулаторът да задължи всички тези дружества в техните фактури за следващия месец или следващия отоплителен сезон да има един ред, в който да пише "заради намаление на цената с 40% в еди кой си период, намаляваме цената с Х лева", каза Добрев.

300 млн. лв. са в годишен аспект средствата, които се спестяват от потребителите. Това е огромен успех, добави той.

Той коментира как се е стигнало до това намаление: "Булгаргаз" води преговори от август месец миналата година и всъщност през тези месеци се постигна намалението на цената. Логиката руската страна да е съгласна на намаление е от една страна наистина делото с Европейската комисия, която принуди "Газпром" да стартира преговори с всички държави, които са засегнати, които в голяма степен са зависими от руския газ. От друга страна, много ниската цена на спот пазара.

"Втори много силен аргумент е това, че руската страна ще изгуби пазарния си дял, ако не намали цените, защото преди намалението спотовият (моментният) пазар, който е на втечнен газ по-скоро, а не толкова на тръбен газ, който пристига по тръби, беше много по-евтин, отколкото този, който ние получавахме от Русия. Включително се наблюдаваше в България едно активизиране на борсата за газ и много от клиентите започнаха да купуват все по-големи количества от борсата на газ", каза той.

"Тоест не може да се твърди, че това е подарък за България. Първо е много добра работа от страна на "Булгаргаз" и на премиера Борисов - наистина огромен успех, 40% никой не е вярвал. Това е почти наполовина на това, което струвал газът преди", обясни бившият министър.

"В България цената на газа е намалявана два пъти. Веднъж при първия кабинет "Борисов" с 22% и сега с нови 40%. Не мога да разбера тази паника, която настъпи в последната една седмица, за това какво ще правим сега. Тоест трудното е свършено - цената е намалена, и изведнъж институциите в България изпаднаха в една голяма паника.  Включително имах чувството, че по време на заседанието на комисията някои изказвания още малко и щяха да кажат "Какво ни трябваше да намаляваме тая цена! Вижте сега колко сложно стана!", посочи Добрев.

Според него няма нищо сложно: "Не разбирам защо се твърди, че трябва да има промяна в закона. Явно хората, които го твърдят, не познават изобщо Закона за енергетиката, защото там има съществуващи механизми и те се ползват последните 20 години. Затова, че когато падне цената, както е в случая, в Закона за енергетиката и по разпоредбите на КЕВР се нарича "надвзет приход", т.е. тези дружества получават повече. Например "Топлофикация-София" /.../. В този случай законът казва, че в следващия регулаторен период регулаторът ще отчете тези извънредно взети пари от "Топлофикация-София" и ще ги намали от сметките занапред."

Говори се за 150 млн. - това са към края на февруари. Към края на март или към началото на април, когато ще е новата цена, тези средства ще станат 200 млн. От тези 200 млн. "Топлофикация-София" е 1/3, т.е. на нея ще се върнат около 60 млн. На останалите топлофикации и газоразпределителни дружества ще са още 40 млн.

Тези пари и дълговете на "Топлофикация" нямат нищо общо, уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай