2021 ще е година на съдбовни решения

Следващият парламент отново ще има пълен мандат

2021 ще е година на съдбовни решения | StandartNews.com
  • Трябва да защитим доходите на хората и да запазим малкия и среден бизнес
  • Приоритетите ни са два - държавни бензиностанции и безплатни лекарства за деца и пенсионери
  • Следващият парламент отново ще има пълен мандат
  • В организацията на изборите участват 60 000 души, не бива да рискуваме здравето им
  • Въпросът на изборите е дали хората ще направят промяна или ще се подлъжат и ще стане подмяна, казва лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки в интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Господин Марешки, критикувахте президента Румен Радев за датата 28 март 2021 г., определена от него за парламентарните избори, като казахте, че той цели на вота да излязат само твърдите партийни ядра на статуквото. Кога според Вас трябва да са изборите?
- На 23 май. Това е позицията на ВОЛЯ. Президентът избърза. Неслучайно го призовах да свика Консултативния съвет по национална сигурност, където да бъде обсъдена тази важна тема. Защото тя вече наистина засяга националната сигурност. След моя призив, разбирам, че той е дал заден и ще започне консултации през януари. Просто не трябваше да избързва, за да не му се налага сега да се обяснява. А логиката е следната - в края на март пандемията вероятно ще бъде със същите размери, както сега. Дай Боже, да не е по-страшно. В изборния процес са ангажирани над 60 000 души. Всички те ще стоят в затворени помещения цял ден, избирателите ще се редят на опашки в коридорите пред стаите. Опасността заразата да се разпространи още повече е голяма. Не може с лека ръка да се рискува животът и здравето. В края на май вече ще е топло, ще може стаите да се проветряват, хората да чакат и пред училищата, за да не се струпват вътре. В първия вариант, съвестните граждани, които спазват противоепидемичните мерки, няма да отидат да гласуват. Това ще доведе до много ниска избирателна активност и съответно до ниско представителство на новия парламент. Не бива да го допускаме. Във времена на такава криза е особено важно повече хора да гласуват и ние като сериозни политици сме длъжни да им организираме безопасни условия да упражнят правото си на глас, а не да ги подлагаме на риск.
- Какви ще са акцентите в програмата на ВОЛЯ за парламентарните избори?
- Както винаги, ние ще излезем с много ясни и кратки послания. Не съм човек, който говори празни приказки и дава неизпълними обещания. Знаете, че моята кауза е борбата с бедността на българите. А тази бедност идва от картелите и от липсата на адекватни социални политики. Затова акцентите в нашата управленска програма ще бъдат два: Първо - държавна верига бензиностанции, която ще даде възможност на всички българи да имат достъп до нормални цени на горивата. Управляващите уж възприеха тази моя идея, но бързо я забравиха. Второ - безплатни лекарства за деца до 14 г., които са ученици, както и за пенсионери над 65г. възраст. Наполовина безплатни лекарства за деца от 4-ти до 8-ми клас. Стотици хиляди българи ни подкрепиха за тази идея. Не сме питали всички, вероятно са милиони, които искат това да се случи. Мярката е наложителна, особено в тази криза. Пожелавам на българите догодина да си изберат политици, които веднага ще се заемат с реализирането и на двете идеи.
Разбира се, ще дадем прагматични предложения във всички сфери - най-вече за подобряване на здравната система, за подкрепа на младите семейства и малкия и среден бизнес.
Ние от ВОЛЯ сме хора практици, имаме опит в реалния бизнес и знаем къде какво не върви добре и трябва да се поправи. Ако партиите в парламента ни бяха слушали повече през мандата, досега много добри политики за българите щяха вече да са факт.
- Неотдавна казахте пред "Стандарт", че социологическите агенции умишлено подценяват влиянието на ВОЛЯ. Защо и какво е реалното присъствие на партията в обществено-политическия живот?
- След като социологическите проучвания не са обективни, аз съдя за рейтинга ни по срещите си с хората. Както знаете, движа се по улиците свободно, спират ме, разговарям с тях. Всички ме питат едно и също - защо още има бензиностанции с високи цени, защо не направя обекти в цялата страна, за да освободя от картела всички българи. Всеки ден получавам имейли и съобщения във Фейсбук от различни градове с тази молба. Даже има организирани групи - искаме VM Petroleum в Сопот, в Шумен... Хората се събират в мрежата и ме призовават да отворя бензиностанция и в техния град. Това си остава един от големите проблеми, защото знаете, че цените на горивата определят всички останали цени. Така че явно социолозите работят доста избирателно. Аз нямам договори с нито една такава агенция и както казах неотдавна, вероятно това е и причината ВОЛЯ да отсъства от проучванията или да ни пишат ниски проценти. Ще дам пример с президентските избори. Тогава предвиждаха някакъв скромен резултат за мен, а ме подкрепиха половин милион българи. От друга страна, на всички е известно, че социолозите от години са си близки с една или друга партия от статуквото- едни са леви, други десни... Това личи и в проучванията им. Има някои, които се престрашават и отчитат реалния процент за ВОЛЯ - към момента около 9%. Други ни свалят много ниско, трети ни дават около 4%. Трудно е човек да се ориентира. Затова неведнъж съм призовавал хората да не се влияят от тези рейтинги, а да гледат миналото на политиците - кой какво реално е свършил, за да живеят по-добре. Особено в сегашната ситуация много ясно се видя кой помага на българите, кой само приказва.
- Кои са секторите, които се нуждаят от приоритетна държавна подкрепа, за да оцелеят в коронакризата?
- Няма сектор, който да не е пострадал в различна степен от тази ситуация. Виждате недоволството на ресторантьорите, на хотелиерите. Туристическият бранш е притеснен и за зимния сезон, и за предстоящия летен сезон. Такава глобална криза светът не е преживявал. Някои анализатори дори сравняват ситуацията с Втората световна война. Възстановяването ще отнеме години и няма да е леко. Мисля, че основните мерки трябва да са в посока помощ за доходите на хората и за запазването на малкия и среден бизнес. Но на първо място трябва да се мисли за здравната система- тя трябва да издържи! Когато хората са здрави, когато пандемията намалее, с труд и упоритост ще се справим.
- Какви са прогнозите Ви за следващата година?
- 2021 ще е много важна година за България. Това ще е година на съдбовни решения. Предстои избор на нов парламент - което значи, че хората ще покажат кой искат да определя живота им през следващите години, в каква посока да поеме държавата. Дали ще направят промяна или ще се подлъжат и ще стане подмяна - това е въпросът. Защото, както се вижда, доста кандидати за властта са се "преоблекли" да ни се представят за други. Дано българите мислят разумно и да не се оставят да бъдат манипулирани за пореден път!
- Някои вече прогнозират, че новият парламент ще е съставен от много несъвместими една с друга партии, които няма да могат да излъчат правителство и ще се стигне до още едни избори. Как ще го коментирате?
- Следващият парламент ще има пълен мандат, както стана и със сегашния. Ако си спомняте, още през 2017г. заявих, че в този мандат няма да има предсрочен вот. На местните избори преди година пак се тиражираше, че правителството пада и вървим към избори. Пак повторих позицията си, че това няма да стане и че ще изкарат мандата си. Това лято на протестите отново ни убеждаваха, че сме на прага на предсрочни избори. За трети път заявих, че ще има редовни избори през 2021г. Оказах се прав. Така че сега отново прогнозирам цял мандат и на следващото Народно събрание. Стабилността е нужна на държавата, особено в такава криза. Важното е хората на кого ще дадат този път доверието си и дали избраните ще работят за българите и за България. За ВОЛЯ съм сигурен!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай