Вторник,

10 дни ваканция. Какво ще правят депутатите за Великден?

От: Рачо Рачев, сн. БТА, архив -
290
10 дни ваканция. Какво ще правят депутатите за Великден?
A
A
A

Депутатите решиха днес да не се лишават от ваканцията си за Великден, а избирателите вече се чудят къде избраниците им ще прекарат 10-те дни почивка.

Макар ваканцията да е традиционна и вписана в правилника за работата на парламента, ГЕРБ направиха предложение почивката да отпадне.

Искането за такава точка в дневния ред за седмицата направи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. За нейно съжаление подкрепа срещна само от своите съпартийци и от хората на Слави от "Има такъв народ".

Още при прочитането на предложението залата зашумя, а Атанасова се учуди на "приповдигнатото настроение". Тя напомни, че идеята е народните избраници да работят единствено другата сряда, четвъртък и петък, а не да почиват. Според правилника на Народното събрание трябва да почива 10 дни по Великден, което означава до 4 май. Ако пленарната зала реши, тя може да отмени почивката, както вече се е случвало.

Повечето депутати обаче не пожелаха да нарушат традицията и предложението бе подкрепено само от 59 души - 53 народни представители от ГЕРБ, както и шестима от "Има такъв народ".

Атанасова предложи парламентът да заседава през следващата седмица, "така, както ще работят всички български граждани", защото има важни въпроси за обсъждане.

"Рейтингът на парламента няма да се вдигне с отмяна на ваканцията", контрира Йордан Цонев от трибуната. "Вече три парламента отменят ваканции, които са традиции, с популистки мотиви. Има смисъл и рейтингът на Народното събрание ще се вдигне, ако гледаме сериозни законопроекти и имаме нормален тон", напомни депутатът от ДПС.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички