Златни математици в битка за медали в Япония

32 българчета участват Световните математически финали във Фукуока

Златни математици в битка за медали в Япония | StandartNews.com

Добро утро, България! От страната на изгряващото слънце! Така започна коментара си за българското участие в Световните математически финали във Фукуока Любомир Любенов, координатор на българското участие в редица азиатски математически състезания,

32 българчета решаваха днес задачи в World Mathematics Invitational – финалите във Фукуока - град в Южна Япония, административен център на префектура Фукуока, на остров Кюшу, на брега на протока Цушима. Състезанието World Mathematics Invitational се провежда за ученици от подготвителен клас до 12 клас върху две теми за всеки клас – раздел А, който е съставен от 15 задачи и раздел В, който е съставен от 10 задачи. (Времето за работа и по двата раздела е 40 минути).

През 2017 г. World Mathematics Invitational се проведе в Хошимин (Виетнам), през 2018 г. в столицата на Корея Сеул, сега е вече в Япония.

Българските представители преминаха през квалификация, проведена през март в Стара Загора. В Сеул миналата година успехът беше огромен- България завоюва една шампионска купа, 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала в конкуренция с 1800 състезатели от 21 държави – Китай, САЩ, Виетнам, Корея, Тайван и други.

Сега очакваме пореден български успех. Част от който се надяваме да е със старозагорски адрес, каза Любенов за „Стандарт“. Той подчерта, че самото участие във Фукуока за младите български математици е успех.

Самолетните билети за старозагорските таланти осигури кмета на общината г-н Живко Тодоров, който направи поредната инвестиция в младите и в бъдещето на града. Награждаването на победителите ще е на 18 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай