Заеми за подготовка на летния сезон

Туристическия сезон започва на 1 май за старт на Лято 2021 и за това са необходими оборотни средства

Заеми за подготовка на летния сезон | StandartNews.com

 

Предоговаряне на кредитите с по-дълъг гратисен период и предоставяне на заеми за подготовка на летния сезон са сред основните искания на бизнеса. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова на среща с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и на Българската банка за развитие (ББР), съобщиха от Министерството на туризма.

Целта на разговорите бе да се обсъдят варианти за подпомагане на бизнеса и получаване на кредитиране за фирмите, заети в туристическия бранш. В дискусията участваха Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР, Ирина Матева, главен експерт "Външни програми" на ББР, и председателят на БХРА Георги Щерев.

Туристическия сезон започва на 1 май за старт на Лято 2021 и за това са необходими оборотни средства за подготовка на работещите за началото на сезона.

От Асоциацията на банките в България е изпратила писмо до Министерството на туризма, в което посочват, че финансовите институции могат да предоставят облекчения на кредитополучателите по обслужването на техните заеми до 31 декември 2021 г. чрез отсрочване на задължения за не повече от 9 месеца.

Мнението на експертите от асоциацията е, че не съществуват пречки за индивидуално предоговаряне на кредити на клиенти от туристическия сектор, като се търсят индивидуални решения между банката и клиента за преодоляване на неблагоприятните ефекти от пандемията.

Председателят на БХРА Георги Щерев благодари за срещата и разясни какви са проблемите пред фирмите, свързани с кредитирането. Структурирането на кредитите е най-важният въпрос в момента, бе категоричен той, както и финансирането с оборотни средства.

По думите на изпълнителния директор на ББР Панайот Филипов, се обръща внимание на всеки един клиент и кредити се разсрочват, включително и на компании от туристическия бизнес. ББР разбира напълно проблемите на бранша и се прави всичко възможно да му се помогне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай