Възраждат ученически лагери

Обновяват комплексите в Ковачевица и Ястребино

Възраждат ученически лагери | StandartNews.com

Част от някогашните ученически лагери ще бъдат възстановени. Това е амбицията на просветния министър Красимир Вълчев.

70 % от ученическите лагери не функционират. Възложил съм на Центъра за обучение да ми предложат проекти за обновяване на материално-техническата база, съобщи Вълчев по време на парламентарния контрол. Депутатът от БСП Станислав Владимиров му постави въпрос за развитието на Националния детски екологичен комплекс в Ковачевица, област Перник.

Трудно успяваме да осигурим необходимата посещаемост във всички тези лагери, комплекси, бази, които на времето са били определени за ученически обеди и за други дейности. Възложил съм на директора на Центъра за обучение да ми предложи проекти за поддържане и обновяване на материално-техническата база, както на този комплекс, така и на другия - в центъра на Ястребино, обясни просветният министър Вълчев. Той допълни, че центърът в Ковачевица работи сезонно - използва се предимно през пролетта и лятото.

През 2006 г. са ремонтирани частично покривите на сградите в комплекса. В периода 2013-2015 г. сградният фонд на комплекса е предоставен за настаняване на бежанци. За целта Държавната агенция за бежанците е финансирала ремонти за близо 115 000 лв. в комплекса, преди да бъдат настанени бежанци. През ноември 2015 г. кметът на Ковачевица е поискал от МОН собствеността на комплекса да бъде прехвърлена на общината. Идеята на кмета е запазване на социалната функция на коплекса, като чрез кандидатстване по програми ще бъде възможно извършването на цялостна рехабилитация на Националния детски екологичен комплекс, обясни Вълчев. Ведомството му се е съгласило с прехвърлянето на собствеността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай