Всички гледат протеста. А цените скачат…

С 6% поскъпна дори баницата

Всички гледат протеста. А цените скачат… | StandartNews.com
  • С 6% поскъпна дори баницата

Докато всички са вторачили погледи в протестите срещу правителството и вота на недоверие, цените тръгнаха нагоре. С 6% поскъпна дори баницата, сочат данните от бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).

Според тях брашното е поскъпнало до 1,05 лв. за килограм на едро (+6,1%), a яйцата се търгуват по 0,17 лв. за брой (+6,3%). Сиренето с растителни мазнини също повишава стойността си до 3,25 лв./кг на едро или с 3,2% по-скъпо от цената му през изминалата седмица. Други от основните хранителни продукти също са повишили стойността си за една седмица. С най-голям процент е поскъпнал килограм ориз - 2,38 лв. (+6,2%), следва го и бобът, който се търгува по 3,80 лв./кг на едро (+3,8). Нетипично за този месец на годината поскъпва червеният пипер, но вносният - с 11,9% до 2,07 лв./кг., се вижда още от бюлетина.

Добрата новина е, че доматите поевтиняват. Цената на едро за килограм вносни през юли достигна 1,46 лв./кг на едро (-2,8%). Оранжерийните домати на тържищата на едро достигнаха цени от 1,47 лв./кг на едро или с 13,5% по-евтино за една седмица. Цената е по-ниска в сравнение със стойността им през юли 2019 г. - 1,84 лв./кг на едро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай