Всеки трети го е страх от болница

Притесненията са по време на пандемия

Всеки трети го е страх от болница | StandartNews.com

35% от българите продължават да имат притеснения да посещават болнично заведения заради пандемията, а повече от половината българи одобряват мерките срещу пандемията. Това става ясно от национално представително допитване, проведено в периода 5-10 март 2021г. от изследователски център „Тренд“ сред 1004 пълнолетни български граждани.

Всеки трети българин е посочил, че е имал необходимост от здравни грижи в условията на пандемията, които не са свързани с COVID-19, като най-голям дял от тях е на хората на възраст над 60 години. Това затвърждава и наблюденията на Националната пациентска организация, че в пандемията ясно се открояват проблемите при заболяванията различни от COVID-19.

12% от сънародниците ни са срещали проблем с провеждане на лечението си поради ограничителните мерки за овладяване на пандемията

Един от 10 българи (9%) е имал нужда от здравна грижа, свързана със заболяване, предизвикано от COVID-19, показва проучването. Най-висок дял на потърсилите здравна грижа, свързана с COVID-19, са българите на възраст между 40 и 60 години.

67% от деклариралите, че са боледували от COVID-19, не са имали нужда от болнична помощ, a 27 на сто са се лекували в здравно заведение. 69% от тези, които са боледували от COVID-19, но не са имали нужда от болнична помощ, оценяват като адекватно лечението, което са получили от личния лекар.

Повече от половината от българите (59%) одобряват в различна степен въведените здравни мерки за справяне с пандемията, свързана с COVID-19. Всеки четвърти сънародник има по-скоро отрицателно отношение към мерките, а 6% ги оценяват изцяло отрицателни. Прави впечатление, че хората на възраст 18-29 г. в по-голям дял оценяват по-скоро положително мерките (49%), за сметка на българите над 70 + г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай