Врачанският театър отбеляза 75-годишнина

Врачанският театър отбеляза 75-годишнина | StandartNews.com

Враца. Врачанският драматично-куклен театър навърши 75 години от създаването си. Годишнината събра много гости от страната и чужбина.

Театърът във Враца е основан през 1938 г. Първият му директор и режисьор е Стефан Кортенски, а първата поставена на сцената му пиеса е „Пристанала". Тогава полицията спира движението на каруци и файтони около местното читалище, за да могат дори неуспелите да влязат.

„Кръстьо Сарафов, най-големият артист, него никой не споменава, но той във Враца поставя четири спектакъла и играе в тях главната роля", разказва бившият директор на Врачанския театър Никола Колов.

Заслугата да я има и днес врачанската Мелпомена е и на актьори, и на сценични работници, и на публиката.

„Това, което ми носи на мен театърът, това е удоволствието и възможността да преживея добре времето между двете точки А и Б, забавлявайки хората и забавлявайки себе си", сподели актьорът Борислав Борисов.

Врачанският театър е основател и домакин на един от най-престижните фестивали у нас - на малките театрални форми.

„И аз бих искал да пожелая на себе си и на колегите, нещо да се случи, някакво чудо, за да живеят по-добре хората в тази държава и да се радват на своя културен потенциал", пожела по случай празника директорът на Драматично-куклен театър във Враца Анастас Попдимитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай