Внимание! Грипът се връща

Как ще се борим с него и с Омикрон?

Внимание! Грипът се връща | StandartNews.com

Грипът се връща. Алармата удари в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Ива Христова, директор на Националния център  по заразни и паразитни болести.

Твърде вероятно е да има доста добре изразена грипна вълна тази година. Това каза проф. Христова преди откриването на Юбилейния конгрес на Българската асоциация по клинична микробиология. Тя обясни, че в предходните две години грипната вълна е била възпрепятствана от нефармацевтичните мерки срещу Covid-19, като носенето на маски и спазването на дистанция, но сега те са оттеглени.

На форума, който ще се провежда в Пловдив, ще се дискутират новостите в микробиологичната и вирусологичната диагностика при инфекциите, насоки за превенция в очакване на поредната COVID-19 вълна, имунитет и имунна памет при инфекция със SARS-CoV-2 и след ваксинация. Професор Христова допълни, че една голяма част от населението се е срещнала с Covid-19. Това е свързано донякъде с вариант Омикрон, но и с обучението на нашата имунна система.

„Една голяма част от населението се е срещнала с вируса. И ние сме свидетели, че той протича по-леко. То е свързано с вариант Омикрон, но и с обучението на нашата имунна система. По-вероятно е да се нароят нови варианти на Омикрон, който протича по-леко, а и имаме създаден имунитет. Още повече, че имаме вече ваксини, които включват вариант Омикрон и те ще дават кръстосан имунитет“, каза още професор Христова.

Засега има слаб интерес към новите адаптирани ваксини за Омикрон, които ще се използват за бустер

Това се обяснява с отшумяването на ковид вълната и ниската заболеваемост, която в повечето райони е 100 на 100 000 на 14 дневна база, каза още професор Христова. Тя допълни, че се очаква няколко месеца с ниска заболеваемост.

„Имайте предвид, че вирусът е респираторен. И със захлаждането на времето, е твърде вероятно да се увеличи заболеваемостта, но никой не може да каже кога ще стане. Тогава вече ще бъде силно наложително поставянето на ваксините и съм сигурна, че ще се повиши този интерес към тях“, каза още Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай