Витков: "Глас народен" сме леко кастрирани и касирани

Витков: "Глас народен" сме леко кастрирани и касирани | StandartNews.com

Партията "Глас народен" на Светльо Витков стана една от изненадите на 12 май, като събра 1,39% подкрепа. Над 47 000 българи дадоха гласа си за формацията на музиканта.

- Г-н Витков, вие "за" или "против" касирането на изборите сте?

- Ние се чувстваме леко кастрирани и касирани. Това са крайните резултати. Да, имаше нарушения, които и ние отчетохме - проблеми с принтери, с протоколите на някои места. В крайна сметка обаче за нас това е един добър старт. За първи път се явяваме като партия на парламентарни избори и реално станахме осма политическа сила.

- Много хора обаче сега ще кажат, че не искате нови избори, защото не ви се рискува държавната субсидия от половин милион лева, която ще получавате всяка година като партия, минала 1%?

- Цялата кампания сме направили с лични средства. Общо взето, всички сме си дали времето, усилията и личните пари в това начинание. Има хора със семейства, които си взимат залъка от устата и го влагат в това начинание.

- Много хора се радват, че човек като теб е успял да надхитри системата и да изкара някой лев. Други пък подхвърлят, че ще заминаваш за Карибите.

- Аз съм свикнал със стреса тук, там няма да ми понесе. Истината е, че няма да си ги сложа в джоба тия пари, не че не ми се иска (смее се). Както казах, ние сме цяла организация. Оттук насетне започваме да градим основите на партията. Така мисля, че ще постъпи всеки разумен човек - ще вложи парите в създаването на структури в 246-те общини. Защото не може само от кампания на кампания да се появяваш там. А сега ще сме по-спокойни, защото иначе без субсидията трябва да ходим и да се молим на олигарсите.

- Основните политически играчи заявиха, че ще търсят по-широка подкрепа, включително и от партиите извън парламента. Ще се включите ли с представители или експерти при евентуална покана?

- Аз това го приемам като лека демагогия. Всъщност не бихме помагали на никого, все пак нашият слоган е "Подай лопатата". Ние се бориме срещу статуквото. Опасявам се, че влизайки в едни такива отношения, може да ни се замърси кръвоносната система. Затова продължаваме сами.

- Къде е изходът за България в момента?

- Първо трябва да се спре с продажността като идея, начин на живот и работа. Корупцията тотално ни доубива. В тази атмосфера дори експертите да дойдат и те са хора, и те работят за пари. В същото време това, което е започнало, трябва да продължи - да изплуват накрая всичките проблеми, колкото и страшни да са за нас, и да започнем да ги решаваме. А не всеки да прикрива и потушава реалната ситуация.

- Как оценявате действията на новия главен прокурор?

- Браво на Цацаров, дано остане на тази линия, защото от това има нужда страната.

- Разшифрова ли профила на своя избирател?

- За нас е предимно мъжкият и антисистемен вот. Нашите проучвания са на база Фейсбук, където смачкахме всички. Там имаме над 49 000 членове, при това страницата ни се води партийна. Иначе сигурно и жени ни харесват. Все пак сме мъже в разцвета на силите си. Докато обикаляхме страната обаче, много възрастни хора ни призоваваха да махнем старите партии?

- Да но народът пак си ги избра?

- Те ще освободят сцената, но всичко ще стане постепенно. За мен революционният модел си е доста страшен за държавата. Но и нищо не се знае. Цените на парно, ток и вода се вдигат, а заплати и пенсии - не. Дано не съм прав, но скоро пак идва зима, и ако продължи този геноцид срещу собствения народ, тази пара ще избие.

- Ще възпеете ли ситуацията в страната, все пак изкуството е най-силното ви оръжие?

- Ние използваме партизанската война. Когато нямаш въоръжението и средствата на големите, превръщаш слабостта си в сила. Иначе имаме химн. Казва се "Оставам тук". Качихме клипа в интеренет в навечерито на изборите. Оставаме тук и ще се бориме. На 7 юни правим концерт в Зимния дворец на група "Хиподил", който ще мине под наслов - "20 г. по-късно, 20 г. по-мръсно". Нямаме спонсори, разчитаме предимно на продажбата на билети. Спонсорите са се хвърлиха да помагат на Бон Джоуви, а българската музика никой не подкрепя. И после ни питат: "Ама вие защо така?!". Еми защото вие така и ние така.

Любомир Старидилски

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай