Верижна реакция! 40% спад и на зимния сезон

Променят методиката за съобщаване на данни, свързани с коронавируса

Верижна реакция! 40% спад и на зимния сезон | StandartNews.com

Верижна реакция в туризма заради коронавируса. След огромните загуби в на практика несъстоялия се летен сезон се очакват и 40% спад на зимния.

„Прогнозата за зимния сезон все още е нeясна. Мерките за санитарност и безопасност ще бъдат един от основните приоритети да привлечем туристи от нашите съседни държави, които много обичат ски курортите. Заявката за българските туристи е висока. Виждам и предложенията на бранша по отношение на пакетите. Може да има конкретни рискове при струпване на хора на лифтовете, но сме обезпечили да се взимат мерки за дезинфекция на лифтовите съоръжения и осигуряване на дистанция за безопасност на туристите. Прогнозният спад на туристите ще е около 40% поне“, коментира пред Нова тв вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

България е безопасна и здравословна дестинация, защото нашите курорти са стерилни и мерките се спазват, заяви коментира тя.

„Визията на бранша е да се отделят курортите като статистика и да се оповестяват, когато става дума за курорти. Нямаме санкция за цялата страна. Факт е, че от балканските страни сме с най-ниска заболеваемост. Трябва да се рекламираме. Дигитализацията е най-важната и през социалните мрежи можем силно да се рекламираме. Имаме сега една кампания по отношение на слабо известни места в България. Такава реклама ще приложим и в телевизията на балканските страни. Считам, че сме безопасна и здравословна дестинация, при положение, че нашите курорти са стерилни и мерките се спазват. Аз съм безкомпромисна и лично проверявам местата за хранене, развлечение и настаняване“, каза Николова. И съобщи: „Браншът предложи промяна на методологията на оповестяване на данните. Те изискват оповестяването на случаите да бъде дефинирано. В нашите курорти на Черноморието нямаме нито един заразен, болен или случай със симптоми. В област Варна можем да говорим за клъстерна статистика“.

Министърът заяви, че има забележки по отношение на рекламната кампания на Министерството. Считам, че бързата реклама в социалните мрежи може бързо да ни донесе туристи. Туризмът се променя и в момента разчитаме на директните резервации. Българинът, който ще предпочете нашите курорти, основните му впечатления са от близки и приятели, включително и от мнения в социалните мрежи. Разполагаме с около половин милион лева за тази цел, обясни Николова.

 

„В туристическия сектор мярката, която прилагаме за чартърните полети осигурява 55 млн. лв., като тя работи до края на тази година и ще бъде пренотифициорана за следващата година. Нито един лев от бюджета няма да бъде загубен. Всички туроператори могат да кандидатстват по нея. Стартирахме и един пилотен проект за 10 млн. лв. за бранша на туроператорите и турагентите. Прогнозните числа са за около 155 – 160 млн. като необходимост, но стартовата сума, която беше осигурена, е над 10 млн. Към момента по мярката 80/20 и изцяло, като можем да говорим и за новата визия, която беше създадена през месец юли, запазихме над 18 000 работни места, имаме над 330 000 заети и 30 фирми. Над 3000 фирми се възползваха, но браншът ще бъде подпомогнат с новата мярка и се очаква над 100 фирми да бъдат подпомогнати с тези 10 млн.“, допълни Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай