Варна гледа "Боговете" на Георги Попов

Варна гледа "Боговете" на Георги Попов | StandartNews.com

Варна. След като през април видяхме ярката живопис на Георги Попов в столичната галерия "Париж-Москва", сега неговите "Много богове" са изложени във Варна. Градска художествена галерия "Борис Георгиев" гостоприемно отвори вратите си до 30 август за талантливия творец. Съпругът на актрисата Мария Сапунджиева доста дълго време беше далеч от четките и статива. Оставяше в себе си да узреят теми и емоции, да тлее огън, който сега е избухнал в тази поредица от четиринадесет платна.

"Тук се докосват и преплитат земното и небесното, болката и радостта и преди всичко животът и смъртта, при това без излишен драматизъм. Защото и Животът и Смъртта са част от Вечността. И за да бъде още по-ясен, Георги съвсем условно е загатнал ДНК решетката, като през цялото време основна роля играе символно подбрания цвят. Продължение на тази тема са и - съвсем условно казано - еротичните му сцени. Условно, защото чрез темата еротика е потърсена естетиката на желанието и красотата на формите, вплетени в танца на живота. Георги не е име, което залива вестниците, пълни дома ни с календари и репродукции. Той не ни преследва агресивно, а тихо дълбае в себе си без да търси признание за труда си ", каза при откриването Борис Китанов.

"В картините си се опитвам да изплета една тънка мрежа от отношения - като живота. Всеки предмет или лице е резултат от целия останал свят, той е съвкупност от отношения. Безкрайността от отношения е необхватна. Със своето изкуство търся да сътворя една фиктивна цялост, нещо като безкрайност. Аз тръгвам от природата към духа, като изхождайки от пространствени фигури, търся емоционалното" казва пък художникът за творчеството си.
Георги Попов, който работи много активно и в областта на дизайна и вътрешното оформление, освен у нас, е представял свои произведения и проекти в Германия, Чехия и Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай