В Ябълково пиели бира преди фараоните

Снажни мъже и нежни жени живеели в древното селище, затрупано под асфалта на "Марица"

В Ябълково пиели бира преди фараоните  | StandartNews.com

Праистория край Димитровград остана под тоновете бетон на магистрала "Марица". Заради строежа на аутобана се наложи археолозите да влязат на терен за спасителни разкопки край с. Ябълково, където беше открито най-старото неолитно селище на Балканите, датирано към 7-ото хилядолетие преди Христа. Екипът, воден от доц. Красимир Лещаков, проучва обекта 10 години. Финансирането на разкопките, които започнаха през 2000 г., бе както по линия на ЕС, така и от националния бюджет. Учените се натъкнаха на интересни данни за местното архаично население. При разкопките се разкриха няколко културни пласта - от ранния неолит, през тракийско време, до средновековието. Във всеки от тях археолозите бяха наградени с артефакти. Чрез свръхмодерни анализи те стигнаха до подробни данни за живота в неолитно селище в местността, известна като Карабилюк.

Три рова обкръжавали ранното неолитно селище в местността Карабилюк, разположено на 12 хил. хектара. Ямите били дълбоки между 4,5 и 5 метра, а диаметърът им - 450-500 м. По останките от сгради, в които живели 2-3000 души, археолозите заключиха, че още в онова старо време, 7 хилядолетия пр. Хр., е имало бедни и богати. Жилищата на заможните се откроявали с украсата си от стенописи. По-богатите притежавали ценности - екзотични предмети като щраусови яйца, хипопотамова кост, слонски бивни, редки камъни, които не се срещат по тези земи. Според шефа на екипа Красимир Лещаков по трудоемкост изграждането на съоръжението край с. Ябълково може да бъде сравнено с труда по първите пирамиди.

Анализите обаче сочат, че древните се били доста мързеливи, защото само около 3% от храната си набавяли с лов. Имали обаче питомни животни. Хапвали шамфъстък, а вид бял охлюв е бил сред любимите им храни. Местните го събирали и складирали в ями. Доказателство за това е находката от около 900 черупки. Местните са имали дори мазета. Копаели ги в земята на дълбочина от 2-2,5 метра, за да запазят храната от разваляне в жегите. Намерени са и кости от 10-килограмови шарани, от водоплаващи птици, които вероятно ловците са дебнели край река Марица. Древните били доста придирчиви към храната си, смята Красимир Лещаков и като пример посочва откритите кости на прасенца сукалчета. Повече от 75% от изровените при разкопките кости на животни са също на млади екземпляри.

Древните хора от Ябълково са пиели бира още преди египтяните. Жителите от неолитното селище приготвяли пивото от кисели ябълки, за разлика от фараоните, които използвали запечен ечемичен хляб.

ДНК анализи на хората, погребани край Ябълково, пък показа сходство с тези от Мала Азия. След сравнението на костните проби, които бяха направени в Ирландия, с пробите на находки от Йерихон, от селища в Анадолия, учените заключиха, че древните ябълковчани са дошли от Анадолия. Мъжете били снажни, с ръст около 1,80-1,85. Неолитните дами от Ябълково пък били като двойнички на Николета Лозанова- около 1,60 високи, с много изтънчени черти и нежни кости.

Анализ в Природонаучния музей в Берлин на намерени на обекта медни стопилки показва, че това е най-ранната металургия изобщо в Европа. Рудата, претопявана там - малахит и лазурит, най-вероятно е добивана от района на връх Аида, който е край Хасковските минерални бани.

Още през 2003 г., при разчистване на пода на ранно неолитно жилище, археолозите попадат на няколко парчета от меден шлак близо до огнище. След направена експертиза се установява, че не става дума за самородна мед, а за отпадък от стапяне на медна руда. Което означава, че обитателите на това селище са се занимавали с металургия поне 1500 години преди времето, за което се предполагаше, че тя се заражда на Балканите.

Откриха уникален лъв с обърната глава

Керамична стилизирана змийска глава, изящни коне от тракийско време, използвани за украса на ритуални глинени масички, са само малка част от хилядите артефакти, разкрити в селището.

По време на разкопките през 2011 г. е открита уникална бронзова статуетка на лъв с обърната глава, която е от V-IV в. пр. Хр.

Обърната назад лъвска глава не се среща нито на запад, нито на изток, няма дори такива китайски находки. Изящната лъвска статуетка е на върха на бронзова дръжка, дълга около десет сантиметра. Според Лещаков фигурката или е била елегантна заключалка на някакво сандъче, или е представлява матрица, от която са изработвани златни или сребърни украшения. Уникалната статуетка е открита в ритуална тракийска яма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай