Увеличават парите за майчинство

Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от промените в Закона за ДОО

Увеличават парите за майчинство | StandartNews.com

От 1 октомври обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лв. Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от промените в Закона за Държавното обществено осигуряване /ДОО/.

Депутатите подкрепиха и предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме"/ИБГНИ/ и "БСП за България" за увеличение размера на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лв. По време на разискванията Георги Гьоков от БСП заяви, че от левицата ще подкрепят предложението на ИБГНИ за увеличаване размера на майчинството.

Мая Манолова коментира, че увеличението в размера на майчинството през втората година е за 30 хиляди майки. По думите й това е помощ, която е особено важна в период на пандемия. "След като гласувахме плюс 300 млн. лв. приходна част в бюджета на Държавното обществено осигуряване, от тях 25 млн. лв. са за работещите жени", обясни Манолова. По думите й това са пари за осигурените майки и работещите жени, които отглеждат своите деца. Това не е жест, а дължимо действие на българския парламент, каза Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай