Тъжна вест. Почина знаков български дипломат

Поклонението ще се проведе във вторник в църквата "Св. София" от 12:30 часа

Тъжна вест. Почина знаков български дипломат | StandartNews.com

Почина знаков български дипломат.

Бившият заместник-външен министър и дългогодишен български дипломат в системата на ООН Иван Гарвалов е починал на 92-годишна възраст в петък в дома си в София, съобщиха от семейството му.

Иван Гарвалов е роден на 17 ноември 1930 г. Завършил е английска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

Заемал е дипломатически постове в Индия, Мианмар, Индонезия, Египет. Най-дълго време обаче Иван Гарвалов работи като представител на България в системата на ООН. Бил е председател на Третия и на Четвъртия комитет на Общото събрание на ООН, Комисията на ООН по правата на човека, Социалния комитет на ИКОСОС. Иван Гарвалов представлява България в Съвета за сигурност по време на мандата на страната ни като непостоянен член на Съвета в периода 1986-1987 г.

Бил е първи заместник-министър на външните работи на Република България през 1991 г.

Автор е на десетки книги и публикации, сред които издания, посветени на правата на човека и международните документи на ООН за защитата им, “Деколонизацията: най-големия успех на ООН”, “Приемането на България в ООН”, мемоарните “ООН – средище на възможните мисии” и "Отношенията между България и Турция в ООН и ОССЕ в периода 1984 – 1989 г. през погледа на един български дипломат".

Посланик Иван Гарвалов беше дългогодишен председател на Дружество за ООН в България и негов представител в Международната федерация на Дружествата за ООН (World Federation of UN Associassion, WFUNA).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай