Цунами с цените заради ток и газ. Вижте шока при храните

Най-големият удар ще е при хляба, олиото, яйцата

Цунами с цените заради ток и газ. Вижте шока при храните | StandartNews.com

Цунами с цените на храните предизвика поскъпването на ток и газ. Сериозно поскъпване прогнозира КНСБ.

Най-големият удар ще е при хляба, олиото, яйцата и млечните и местните продукти, които са основни за трапезата на българина, алармира синдикатът.

Очакваното поскъпване ще е между 5 и 10 процента, като това ще е увеличението само от юли до декември, без тук да се включват ценовите изменения за първото полугодие.

Заради по-високите цени на храните, а и заради поскъпването на парното от КНСБ очакват 7 от всеки 10 български домакинства трудно да покриват разходите си. Сега в затруднено положение са 6 от 10.

С колко точно ще поскъпнат стоките ще зависи от това какъв подход ще предприемат различните производства, смятат от КНСБ. Едни може да вдигнат крайните цени, а други да режат от разходи – и дори да съкратят още персонал.

Скокът в цените на основните храни през първите 6 месеца на годината вече е факт, изчисляват от Асоциация за защита на потребителите, предаде бТВ. Най-голямо е постъпването в София и Перник – с около 20 процента. Най-малко в Русе и Силистра - 15%

„Най-важното е още от сега, въпреки че предстоят летните почивки и разходите за тях, да се опитаме да запазим една чест от тези пари да си спестим, за да можем да си покрием сметките през зимния сезон“, съветва Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай