Цачева: ГЕРБ не е разпасана команда

Като Класна ще се боря да сме будна и компетентна опозиция, казва тя

Цачева: ГЕРБ не е разпасана команда | StandartNews.com

София. По предложение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Цецка Цачева стана зам.-шеф на парламентарната група на партията, за да организира работата на депутатите. В предишния мандат, когато ГЕРБ беше във властта, Цачева беше председател на Народното събрание. "Стандарт" я попита - как се вижда в новата си роля на "класна" в парламента? И боят ли се в ГЕРБ, че още отцепници ще последват "люспите" Георги Марков и Светлин Танчев?

* БАСТА не е партия, а група социолози, които само ни коментират отстрани
* Съмнявам се отцепникът Георги Марков и веднъж да е говорил с някого от първите редици
* Не съм изместила Цветанов, имаме различни отговорности
* Люспенето е наследство още от Великото народно събрание

- Г-жо Цачева, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ви назначи за "Класна" на групата. Чувствате ли се добре в тази кожа?
- В шеговит план действително така беше предложено на групата...
- Дори ви заръча да си купите дневник.
- Имаше го и този момент. Но във всички случаи дори с моя избор на още един зам.-председател на парламентарната група не можем да достигнем бройката на БСП, чиято група е по-малобройна. Дали ще оправдая очакването за класна с дневник, времето ще покаже - но, разбира се, това с много усмивка. Иначе наистина имаме нужда в групата от малко по-добра самоорганизираност. Необходимо е повече внимание да се отделя и на депутатите - вероятно това са били мотивите на председателя да предложи подобен ход.
- Иначе голяма група в опозиция ставате малко, извинете за израза, разпасана команда - лидера го няма, заместникът му е ту в Брюксел, ту в прокуратурата...
- Да, това са фактите. Но не мога да се съглася, че групата на ГЕРБ и към момента изглежда като разпасана команда. Вярно е, че след началото на 42-ото НС начинът, по койтo управляващите се държаха с нас, беше, меко казано, стресиращ. Защото излиза извън парламентарните норми. Демокрацията означава зачитане на правилата и даване на възможност на опозицията да изложи аргументите си. Сега виждате какво се случва в пленарната зала - най-лесно е да бъде заглушен гласът на опозицията. Което предизвиква реакция от наша страна. Имало е моменти, които и аз не споделям, но управляващите ни принуждават да се държим така.
- Като върнем лентата назад, когато ГЕРБ управляваше, гласът на опозицията също не ехтеше и не се приемаха предложенията й.
- Не мога да се съглася с вас. Сега като ми припомняте, и в момента в главата ми ехти гласът на г-жа Манолова, на г-н Курумбашев. Те правеха едни и същи изказвания, особено последната година и половина. Така че не съм съгласна, че им е било отказвано участие в пленарната зала. Правеха го, както ние в момента. ГЕРБ стои стабилно като опозиционна група с компетентни позиции по отделните закони.
- БСП внесе поправки в правилника за орязване на изказванията, след като проточихте дебатите по бюджета.
- Това е само в потвърждение на казаното от мен - ако има начин, ще запишат в правилника изобщо да не ни се дава думата. Но не мисля, че това е стъпка напред, която укрепва парламентаризма. Дано има здрав разум и не приемат тези скандални предложения.
- Цветан Цветанов как реагира на назначаването ви - политическата интрига е, че сте го изместили от сърцето на Бойко Борисов?
- Никого не съм изместила. Г-н Цветанов има своето място на зам.-председател на партията и на групата. Той има своите отговорности, аз - моите. А за сърцето на Бойко Борисов - това са неща, които няма как да знам (смихва се).
- Имате ли вече някакъв план как да действате?
- Имам идеи, но ще ги споделя първо с групата.
- Двама депутати напуснаха групата - чисто емоционално как реагирахте?
- Изненада бе първото усещане, когато бе обявено напускането на първия колега Георги Марков. Естествено не е приятно, когато наши колеги, без предварително в свой кръг да са изказали някаква забележка, несъгласие, да напускат. Вие помните ли някой от тях да е взимал отношение от трибуната? Уверявам ви, че не са го правили и на сбирките на групата. От тук идва този горчив привкус, че медийно излагат съображения, а не споделиха първо с колегите си. Иначе всеки е свободен, след като не чувства ангажимент.
- Какви са предположенията ви - защо се случи това?
- Възможно е да са имали различни очаквания за това какво е да си народен представител. Може би не са допускали, че ГЕРБ ще бъде в опозиция. Но не мога да намеря отговор на въпроса как като независими депутати ще отстояват по-силно идеите, каквито обявяват, че имат. Но вече им пожелах успех.
- Дали отцепниците от БАСТА стоят зад люспите?
- Не. Мисля, че случилото се при учредяването на тази партия от бивши наши колеги е етап, който отмина с летните месеци. В момента нямам информация за активна партийна дейност. Аз от тях не съм им чула какви са идеите им. Те са в медийното пространство, за да анализират ГЕРБ! А когато тръгваш да правиш нов политически субект, е хубаво да заявяваш позиции, които те отличават от другите. Те са като социолози, които коментират ГЕРБ отстрани. Но не като партия.
- Допускате ли, че зад отцепниците стои сегашната власт? Лидерът ви вече видя дългата ръка на ДПС.
- Нямам конкретни факти, но не е невъзможно. Защото политическите процеси не отхвърлят подобно предположение. За управляващите конфигурацията на 42-ото НС е изключително некомфортна и те по всякакъв начин търсят възможност да неглижират ролята на "Атака". Ако има подобни процеси, те отново са в задкулисието, извън прозрачността и морала в политиката, за които гражданите настояват.
- Критиките към ГЕРБ са, че когато бяхте на власт, пък цепихте и РЗС, и "Атака", за да ви подкрепят техните люспи.
- Има немалко поговорки, които казват: Не прави това, което искаш на теб да ти се случи. Или: каквото надробиш, това ще сърбаш. Хубаво е, когато човек има властовите лостове, да се замисля за действията си, защото животът е кръговрат.
- Т.е. това е самокритика към действията ви в предишния мандат.
- Не бих казала, че ние сме го правили. Или че това са процеси, започнали в 41-ото НС. Това са процеси, които вървят от 90-те години насам. Началото беше с 39-имата, които не подписаха конституцията. И във всички последващи парламенти с равноускорително темпо се увеличаваше бройката на независимите. Да си припомним какво се случи при управлението на НДСВ и ДПС (б.р. тогава от царските редици се отцепиха Новото време и БНД). После при първата тройна коалиция. Така че аз връщам нещата от Великото народно събрание.
- Очаквате ли още отцепници от ГЕРБ?
- Повярвайте ми - не мога да приема, че някой, с когото работим, ще каже: Аз бях дотук. Въпрос на ценностна система е. А това, че аз не го допускам и че не искам да се случи, не означава, че не е невъзможно. Много се надявам да няма други колеги. И нямам каквато и да е индикация - знак или факт, от който да правя такъв извод.
- Лидерът ви как реагира, като научи за люспите?
- Той е много устойчив човек - неслучайно е лидер. Лидерството в по-малка степен представлява упражняването на партийна власт, колкото е работа в служба на хората. И доколкото го познавам, след първото неприятно усещана убедена съм, че чистосърдечно им е пожелал успех. Да се развиват.
- Няма ли по някакъв начин да ги принудите да напуснат парламента, за да влязат следващите от листите на ГЕРБ?
- Няма такава възможност.
- Няма официален механизъм, но може да има неофициални?
- Не познавам неофициалните механизми. Никога не съм знаела какво се случва в задния план. Аз съм човек, който е в предния план на политиката и живота. А че има задкулисие - управляващите ни го демонстрират всеки ден.
- Сигурно вече ще ви викат Класната - самият лидер на шега ви нарече така.
- Няма да е новина, защото в парламентарната история вече има (смее се).
- Познавате ли се - тя беше зам.-шеф на парламента, чийто председател бяхте.
- Много добре се познаваме с г-жа Екатерина Михайлова. Колкото тя като характер и стил на поведение е Класна, толкова и аз този шеговит план ще бъда. Но нека има и малко шега във всичко скучно, което правим.
- Отворена ли сте за критики?
- Естествено.
- Георги Марков възрази срещу ръководителите от първия ред.
- Милият! Дълбоко се съмнявам, че поне веднъж е разговарял с хората от първите редици.
- Какво се очаква от вас да правите - да следите за присъствието на депутатите на ГЕРБ...
- Не, категорично. Дисциплината е въпрос на отговорност на всеки един от депутатите. Когато колега защити различно мнение и е убеден, че е прав, няма пречка и в пленарна зала да изрази виждането си. Виждам бъдещата си роля като зам.-председател на групата в законодателния план. Т.е. по-добра организация още от фазата на обсъждане на законопроектите, докато се подготвят по министерства.
- Ще държите ГЕРБ да е будна опозиция?
- Не само будна. И компетентна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай