Трябва ни професионалист с безупречно минало

Трябва ни професионалист с безупречно минало | StandartNews.com

Юнкер и Борисов ще намерят най-доброто решение за ресора на новия ни еврокомисар

Кристалина Георгиева си тръгва с признание от всички в Брюксел, казва евродепутатът Андрей Ковачев

Преди дни стана ясно, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка, за да поеме поста на изпълнителен директор на Световната банка. Нейното решение, както и какъв трябва да бъде профилът на новия български кандидат и неговият ресор коментира пред "Стандарт" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

- Г-н Ковачев, премиерът Бойко Борисов заяви днес, че България има нужда от еврокомисар по екологията или регионалното развитие. Какви са ни възможностите и каква е процедурата?

- Европейската комисия в лицето на председателя Жан-Клод Юнкер заедно с българския министър-председател ще обсъдят възможностите за ресора на българския представител. Аз съм убеден, че те ще намерят отново най-доброто решение за България.

- Какъв трябва да бъде профилът на кандидата ни за еврокомисар?

- Профилът трябва да отговоря на ресора. Както г-жа Георгиева беше един от най-добрите в ресора си и г-н Юнкер, а и не само той, безкрайно съжаляват за напускането й. Но тя ще бъде български представител на най-високо ниво в Световната банка. Българският кандидат сега трябва да бъде приет добре в Брюксел, от Европейската комисия и да бъде, разбира се, фигура, която има безупречно, неопетнено минало. С висок професионализъм в съответната област, независимо дали ще бъде в сферата на финансите или регионалното развитие.

- Вече се появи информация, че кандидати за мястото на Кристалина Георгиева са три жени с едно и също име - Илияна...

- Категорично не се наемам да гадая. Нямам никаква представа.

- Казахте, че работата на Кристалина Георгиева като еврокомисар се оценява много високо в Брюксел и че много съжаляват за напускането й. Това оценка само от средите на ЕНП ли е?

- Оценката за работата на г-жа Георгиева е изключително висока. При това тя беше зам.-председател на ЕК в най-важния ресор - бюджет и човешки ресурси. Искам да подчертая, че това не е партийна оценка, това е надпартийно признание. Всички политически формации в Европейския парламент са единодушни в тази оценка. И социалисти, и либерали, и зелени, и консерватори, и ЕНП, разбира се. Всички те са с еднозначна оценка, че Кристалина Георгиева се справи блестящо. А това не може да се каже за много други комисари. Освен това нека БСП не се вайка как България щяла да загуби важен пост в ЕК. Този пост е там благодарение на българското правителство и благодарение на профила на г-жа Георгиева. Освен това, това е признание за нея, а съответно Европа и България получават поста на главен изпълнителен директор на Световната банка. А финансовата институция е основният инструмент за решаването на проблемите на нашата планета, особено в изостаналите райони. Да не забравяме и нещо много важно - че те са основен приток на мигранти, особено от Африка.

- Разминават ли се БСП и ПЕС в анализа си на важни актуални проблеми? Г-жа Нинова например нарече споразумението за свободна търговия с Канада СЕТА "безконтролен внос на земеделски продукти с ГМО". Това как се коментира в Брюксел?

- Изключителна лъжа, няма нищо вярно. Г-жа Нинова говори неща, абсолютно несъответстващи на реалността. Думите се разминават кардинално с мнението и анализите на водещите социалистически и социалдемократически лидери на Европа. Нека припомним безпристрастно някои факти относно споразумението СЕТА. Вносът на Канада в ЕС е 2%. Два процента. Износът на ЕС към Канада е 10 процента. За повечето от стоките митото е било под 3%. Така че кой трябва да се страхува и кой е големият партньор? Разбира се, че ЕС е големият партньор. Темата за ГМО - нищо вярно няма в страховете, които социалистите насаждат в обществото. Това е абсолютно безотговорно поведение. Даже те вредят с тези провокации на психическото здраве на гражданите. Хайде да не си припомняме какво причини радиацията от Чернобил и какво беше поведението на БКП тогава, чиято наследница е БСП. Няма нищо вярно в това, че след споразумението СЕТА ще започнат да влизат в България продукти с ГМО. За използването на ГМО има европейски стандарти, има български стандарти, които определят дали да бъдат допускани. Освен това в България има мораториум за използването им. По силата на тези стандарти няма да бъдат допускани земеделски продукти със занижени стандарти, застрашаващи здравето на гражданите. Тази пропаганда показва лицемерието и пълната безотговорност на БСП. Така се инициират и мотивират страхове - ясно е, че всеки е притеснен за здравето на децата си, на семейството си, на близките си. И после твърде елементарно е - Канада е производител на отрови и със споразумението иска да ни отрови... Това е върхът на лицемерието. Групата на социалистите и социалдемократите, където членува БСП, в голямото си мнозинство е за това споразумение. Мартин Шулц и Джани Питела го обявиха категорично.

- Има ли разминаване и по темата с бежанците?

- Странно. Уж традиционно в Европа левите са били по-хуманните, представят се за загрижени за човешките права. Ние от ЕНП търсим баланс между правата на европейските граждани и хората, които търсят защита от гонения и войни. Затова и ЕНП не подкрепи резолюцията, с която се дава погрешен сигнал към европейските граждани. Левите евродепутати я подкрепиха. На самото гласуване в пленарна зала поискахме две изменения - за реадмисионните споразумения - че мигрантите трябва да бъдат връщани ефективно. Става въпрос за тези, които нямат бежански статут и няма да получат такъв. Левите и комунистите отхвърлиха тези предложения. ЕНП беше против тази резолюция, защото тя беше небалансирана. Там беше записано, че трябва доброволно да бъдат връщани. Затова не я подкрепихме. Ние сме последователни в нашата политика. Докато при БСП е пълно лицемерие. Пак се използва риторика, която да подклажда напрежение и страхове у българските граждани от бежанците. Ето това е БСП - В Брюксел сме хуманисти и сме за възможно най-либерален режим за мигрантите, а в България предизборно разпалваме омраза и страх. Ето това е безотговорност. Аз съм дълбоко възмутен от внушенията, че правителството искало да прави зони за заселване на мигранти. Пълна лъжа.

- Споменахте и за разминаване по горещата тема Украйна - Русия...

- По конфликта Русия - Украйна техният кандидат за президент прави съждения далеч от разбиранията за международно право. Опитва се да внуши, че агресията в Източна Украйна трябва да бъде забравена. И че най-важното от всичко е да върви бизнесът с Русия. България в никакъв случай не е и не може да бъде троянският кон на Кремъл.

- Бойко Борисов обяви официално, че двата варианта за бъдещето на ядрената енергетика на България са или да се намери инвеститор за АЕЦ "Белене", или да строим 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй". Кой вариант ще е по-изгоден за България според вас?

- БСП постави България в изключително тежка ситуация. Поръчвайки, незаконно за мен, двата реактора. Надявам се прокуратурата да си свърши работата. Сега трябва да платим за два реактора, за които нямаме инвеститор. Не съм специалист в тази област, не знам кой е по-добрият вариант. Моята политическа оценка е, че "Белене" е една корупционна яма. Това, което можем да направим, е да се минимализират загубите. Да се изкажат, но безпристрастните експерти кой вариант е да изберем. Но и да не забравяме, че БСП ни постави в тази тежка ситуация и сега ние трябва да плащаме поръчаните от тях реактори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай