Търговище изпраща откривателя на Кралевското съкровище

Георги Ганев намира златото в гроба на тракийски вожд през 1979 г.

Търговище изпраща откривателя на Кралевското съкровище | StandartNews.com

Отиде си един от най-известните родни археолози Георги Ганев, открил през юли 1979 г. прочутото Кралевско съкровище, съобщиха от Регионалния исторически музей в Търговище. Златното съкровище включва 51 експоната и е открито при разкопки на гроба на тракийски вожд. 

От 1966 г. Гинев изследва историята на Търговище и Търговищкия край и участва в издирване и регистриране на над 800 археологически обекти от античността и средновековието.

Най-значимият период от дейността на археолога е от 1974 до 1986 г., когато е научен ръководител на археологическото проучване върху тракийски могилен некропол в землището на търговищкото село Кралево. Именно там е открит гроб на тракийски вожд, а в него са намерени златни апликации за конска сбруя, обици и гривни, датирани към  III в. пр. Хр. С откритието името на Търговище присъства в експозициите и каталозите на всички големи изложби представящи България пред света, разказва директорът на Регионалния исторически музея Магдалена Жечева.

До 2004 г. Георги Гинев е основния изследовател на античността на територията на Търговищка област. В резултат на неговата събирателска и изследователска работа колекциите на музея са попълнени с хиляди културни ценности от античността и нумизматиката. Спасени са стотици исторически свидетелства с местно и национално значение, казва Жечева.

Погребението ще бъде на 13 януари в гробищния парк в Търговище. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай