Събота,

Търговище изпраща откривателя на Кралевското съкровище

От: Стандарт -
A
A
A

Отиде си един от най-известните родни археолози Георги Ганев, открил през юли 1979 г. прочутото Кралевско съкровище, съобщиха от Регионалния исторически музей в Търговище. Златното съкровище включва 51 експоната и е открито при разкопки на гроба на тракийски вожд. 

От 1966 г. Гинев изследва историята на Търговище и Търговищкия край и участва в издирване и регистриране на над 800 археологически обекти от античността и средновековието.

Най-значимият период от дейността на археолога е от 1974 до 1986 г., когато е научен ръководител на археологическото проучване върху тракийски могилен некропол в землището на търговищкото село Кралево. Именно там е открит гроб на тракийски вожд, а в него са намерени златни апликации за конска сбруя, обици и гривни, датирани към  III в. пр. Хр. С откритието името на Търговище присъства в експозициите и каталозите на всички големи изложби представящи България пред света, разказва директорът на Регионалния исторически музея Магдалена Жечева.

До 2004 г. Георги Гинев е основния изследовател на античността на територията на Търговищка област. В резултат на неговата събирателска и изследователска работа колекциите на музея са попълнени с хиляди културни ценности от античността и нумизматиката. Спасени са стотици исторически свидетелства с местно и национално значение, казва Жечева.

Погребението ще бъде на 13 януари в гробищния парк в Търговище. 

 

Тагове: Съкровище

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички