Топ дарителите: Пеевски, Домусчиеви, Виваком

Даренията стигнаха 14 милиона за по-малко от три седмици

Топ дарителите: Пеевски, Домусчиеви, Виваком | StandartNews.com

 

По-малко от три седмици след началото на най-голямата дарителска кампания за подпомагане на българкото здравеопазване в борбата срещу пандемията от коронавируса, тя тече с пълна сила, а събраните пари само по сметката на Министерство на здравеопазването са близо 14 милиона лева. Само за последната седмица дарените суми са 8,6 милиона лева.

Близо 50 процента от даренията са от частни фирми, 26 процента - от дарителски кампания, почти 20 процента са от индивидуални дарители. Най-малка е сумата, дарена от фондации.

Все повече се наблюдава тенденция да се даряват за общински лечебни заведение, а не само за столичните болници. Много от фирмите и гражданите правят дарения повече от веднъж, казват от Българския дарителски форум.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е най-големият дарител с  над 3 милиона лева както за подпомагане на медиците, които са на фронтовата линия със смъртоносната зараза, така и в подкрепа на апаратура и материали както за столични болници, така и на лечебни заведения в над 20 града. Последното дарение за близо половин милион лева за животоспасяващи апарати за обдишване бе направено през уикенда за столичната ВМА, както и за болниците  в Стара Загора, Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Ямбол, Кърджали, Пазарджик и Ардино.

Бизнесменът, който застана лице в лице с болестта и оздравя - Кирил Домусчиев, досега е дарил над 1,1 милиона лева в голямата кампания. Преведе още преди 2 седмици над 750 000 лева за тестове и медикаменти. Заедно с брат си дариха оборудване и облекло за болницата в Разград, а техните родители помогнаха и на болницата в Ловеч. Компанията на „Биовет” дари и 250 000 лева за хората в неравностойно положение в Пещера, които ще бъдат засегнати от икономическата криза.

Близо с милион се включва в кампанията и Виваком. След решението си да дари 900 хиляди лева на Министерството на здравеопазването, заедно с UNITED GROUP, телекомуникационната компания вече дарява и първите месечни такси от всички нови абонаменти за общата кауза срещу COVID-19. Със същата сума се включи в кампанията и АЕЦ“Козлодуй“.

Солидарността обхвана всички браншове. Редица банки, бизнеси и съсловни организации решиха да помагат с дейността, която развиват. Над 300 хиляди лева възлиза дарението на прокуратурата. Политици, общественици и граждани  също се включват всеки ден в кампанията.

От началото на извънредното положение в страната са се записали близо 4000 доброволци, като броят им продължава да расте. Софтуерната компания Телелинк Бизнес Сървисис Груп направи онлайн регистър – dobrovolec.bg .

Съпричастността е в ход. Всеки дарява според силите си. И всеки дарен лев за DMS кампанията на здравното министерство е от помощ. И вие може да се включите като изпратите SMS с текст DMS SOLIDARNOST на номер 17 777.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай