Тайната разбулена! Ясно е защо закъсняват влаковете

"Бърз влак" и "закъснение" в едно изречение би звучало като виц

Тайната разбулена! Ясно е защо закъсняват влаковете | StandartNews.com

Между 15 минути и 15 часа - това са закъсненията, за които сигнализират редовно пътуващи с БДЖ, съобщава БНТ. И ако за едни всичко приключва с главоболия, то други закъсняват за работа или дори изпускат полети. От БДЖ признават, че амортизираните влакове са сред причините за закъсненията.

"Бърз влак" и "закъснение" в едно изречение би звучало като виц, но не и в България. Пътниците по гарите из цялата страна чуват подобно известие ежедневно.

"Закъснения дал Господ - по 40, по 60 минути, по 50", казва Пламен.

Закъснението на влака за Юлия "струва" цял работен ден. Тръгнала от Истанбул вчера в 8 вечерта по разписание.

"Бяхме два часа в Димитровград. Никой не ни обясни защо стоим два часа на гарата в Димитровград, никой не ни каза: "излезте, купете си вода, нещо, ще закъснеем". Трябваше да сме в София, закъснявам за работа, в момента е три часа и пристигаме сега. И как да обясня на работа защо закъснявам с пет часа и половина. Обясних и ми казаха, че ми искат официална бележка от гарата защо съм закъсняла", обяснява Юлия Щерева.

От БДЖ изреждат причините за закъсненията на влакове: амортизирани влакове и ремонти по инфраструктурата.

"Ремонти по основните линии се правят. Това са линиите София- Пловдив, София- Горна Оряховица - Варна. Имаме доста инциденти по прелези: ударите на автомобили на железопътните прелези. При последния случай влакът престоя 6 часа, докато приключат следствени действия", каза инж. Венцислав Славков - управител на БДЖ "Пътнически превози".

Все пак има и доволни пътници.

Радостина не може да каже същото. Вече е на почивка и се опитва да забрави кошмарната нощ на гарата в Стара Загора, където трябвало да се прекачи, но заради закъснение на първия влак изпуснала втория.

"Влакът за Бургас трябваше да ни изчака около 3-4 минути. Оказа се, че грешката е на диспечер, който се намира в Пловдив. Вместо да тръгнем в 3 и половина през нощта за Бургас, ние трябваше да хванем влак в 9:30 на другия ден. На гарата нямаше тоалетна, понеже гарата беше в ремонт, нямаше вода, нямаше храна, понеже беше неделя. Кога ще станем една държава европейска с модерен железопътен превоз?", казва Радостина Пухтова.

Обновление ще има. Вече са изпратени запитвания към производителите.

"За производство и доставка на подвижен състав в най-кратки срокове", обясни инж. Венцислав Славков - управител на БДЖ "Пътнически превози".

Подвижният състав, който ще бъде доставен по плана за възстановяване чак през 2026 година покрива 50 % от нуждите на БДЖ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай