Световна седмица за безопасност по пътищата

България е втора в Европа по загинали в катастрофи

Световна седмица за безопасност по пътищата | StandartNews.com

Срещата е между 6 и 12 май под мотото „Лидерство за безопасност на пътя”.

Според статистиката през 2018 г. са настъпили 6684 тежки ПТП, като при над 1200 от тях е имало тежко пострадали. Това е с 204 по-малко от 2017 г. Загиналите по пътищата през миналата година са 611, а ранените - 8466. От началото на тази година до момента са настъпили 1838 катастрофи, което е със 178 по-малко в сравнение със същия период на 2018 г. Загиналите са 153 души, а ранените - 2338. 70% от загиналите деца през 2018 г. са били в колите на родителите си.

Председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова изтъкна, че за 2018 г. България е на второ място в Европа по загинали в катастрофи, а на територията на ЕС всяка година загиват близо 25 000 души. По нейни думи у нас ежедневно стават средно по 18 ПТП. Сред основните причини за черната статистика тя посочи липсата на взаимодействие между отговорните институции, тенденцията за прехвърляне на отговорности, липсата на регулация и най-вече на системен анализ на базата на обективни данни. Крумова подчерта, че именно тези пропуски са довели до създаването на новата агенция. Важно е не да се констатира наличието на концентрация на ПТП, а да се направи оценка на риска и да се вземат превантивни мерки, каза още тя и допълни, че основната задача, която си поставя агенцията, е подобряването на координацията между ангажираните институции.

Представителят на СЗО в България Скендер Сила посочи, че катастрофите не са нещастен случай и могат да бъдат предотвратени. Сред основните причини, които той изтъкна за тревожната тенденция жертвите по пътищата да се увеличават, са ускорената урбанизация, ниските стандарти за безопасност, употребата на наркотици и алкохол, неизползването на предпазен колан и каска, както и превишената скорост. Нараняванията при ПТП са водещата причина за смърт при децата между 5 и 9 години.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай