Ставаме студенти на Острова само за 15 минути

Ставаме студенти на Острова само за 15 минути | StandartNews.com

София. Може ли само за 15 минути абитуриент да бъде приет в британски университет? Следващата седмица родните младежи имат шанс да се пробват за кандидатстване по свръхкратка процедура. И да станат студенти още в неделя.

15 университета от 5 държави идват у нас, за да препитват кандидати на място и веднага да им дадат одобрение или отказ. Това ще стане по време на изложението "Световно образование", което ще се проведе в столичния хотел "Хилтън".

Вузовете, които ще провеждат интервюта у нас, вече имат традиции в приема на българи, разказва Ирина Христова от консултантска фирма "Интеграл". В някои от тях има организирани цели български общности. Те идвали у нас именно защото харесват нашите кандидати.

Прием на място ще извършват общо 7 британски, 4 холандски, 2 датски, един италиански и един международен университет с кампуси по света. Интервюто ще трае 15 минути, още около 5 се отпускат за уточняващи въпроси. То няма да има формата на изпит - от кандидатите не се очаква да отговарят на тестови въпроси и да решават задачи.

Вместо това трябва да обяснят мотивите си за избора на съответната специалност - защо искат да се занимават с нея, какво са правили досега в тази връзка, как виждат реализацията си. Могат да покажат портфолио, ако имат такова. Тъй като се очаква да има много желаещи, часовете за интервютата ще се записват предварително цялата следваща седмица.

На финала на интервютата кандидатите ще получат директно одобрение или отказ, като първото е равно на така наречения условен прием. Ако кандидатствате от разстояние, за резултат се чака с месеци. Условният прием означава, че ще ви кажат и какъв резултат от матурата се очаква от вас, за да бъдете окончателно приети.

Важно уточнение е, че британските университети в момента провеждат интервюта предимно за магистри. За бакалаври приемът е само в някои специалности, където се очаква да останат свободни места, защото крайният срок за прием на документи бе 15 януари. Холандия и Дания обаче приемат и в двете професионални степени, същото важи за Германия и Франция.

Освен това по време на интервюто директно могат да ви кажат дали специалността ви от бакалавърската степен позволява да запишете избраната магистратура. В някои от случаите може да се окаже, че ще трябва да изкарате една подготвителна година, което ще оскъпи и забави обучението ви.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай