Изскочиха първите двама, подслушвани при протестите

Текат в момента още 6 проверки

Изскочиха първите двама, подслушвани при протестите | StandartNews.com

 „Спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства.

Едно от лицата е с активна политическа дейност и е извън протестите.“ Това заяви Огнян Стоичков от Националното бюро за контрол на СРС пред БНТ.

Текат в момента още 6 проверки, за които има информация, че са прилагани СРС спрямо лица, участващи в протестите. Тези проверки обхващат повече лица.

В Бюрото за контрол на СРС от 20 май до 7 юли са постъпили 80 сигнала на граждани, които твърдят, че участвайки в протестите, спрямо тях са използвани незаконни СРС.

Извършили сме 45 проверки по тези сигнали, т.е. половината.

По отношение на констатираното неправомерно използване на СРС, от Бюрото са сезирали компетентните органи по закон. Позицията на Бюрото е от 9 юли, а Бюрото е длъжно по закон да сезира главния прокурор, ръководителя на Специализираната прокуратура, ВСС и министъра на правосъдието. "Съобразно тяхната компетентност, ако те решат, ще предприемат необходимите действия. Разбира се, докладваме и на парламента", добави Стоичков и увери, че при покана от тези институции, Бюрото ще съдейства в среда, която ще запази класифицираната информация.

СРС-та спрямо протестиращи са били прилагани на основание архаични текстове - че са готвили преврат.

Според Стоичков това е колизия със Закона за митингите, при който режимът за протести и демонстрации е разрешителен. В случая има непропорционалност на проявите и искането за прилагане на СРС. Исканията обаче са бланкетни и много често се описват основания, които са неадекватни, обясни Стоичков, като посочи, че "неконтактен", "необщителен" и др. определения, които се използват в исканията могат напълно спокойно да бъдат отнесени и към него самия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай