Спряха 11 сайта, потъпквали авторските права

Те били ва сървъри на международна компания в България, като част от тях били прикрити чрез използване на прокси сървъри на компания от САЩ

Спряха 11 сайта, потъпквали авторските права | StandartNews.com

В периода 24-30 октомври служители на ГДБОП преустановиха дейността на 11 незаконни сайта, предоставяли актуални музикални произведения без уредени авторски и сродни права, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сигналът е подаден от International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) чрез Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Съобщението се отнася за сървъри на международна компания в адресното пространство на България, на които са позиционирани 11 сайта, нарушаващи правата върху музикални произведения като обекти на интелектуалната собственост. Към сигнала са приложени списъци на сайтовете и на обектите, чиито права са нарушени.

В хода на проверката, извършена от ГДБОП, е установено, че интернет страниците предоставят достъп на своите потребители до музикални произведения без необходимото по закон съгласие на правоносителите. Сайтовете били позиционирани на сървъри на международна компания в България, като част от тях били прикрити чрез използване на прокси сървъри (анонимизиращи услуги) на компания от САЩ.

След проведените компютърно-разузнавателни дейности и издадени разпореждания достъпът до интернет страниците е преустановен, престъпната дейност е прекратена и са предотвратени огромни щети за авторите и правоносителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай