Спасиха 4-месечно бебе с рядка киста в "Токуда"

Спасиха 4-месечно бебе с рядка киста в "Токуда" | StandartNews.com

Бебе с доста рядка вродена аномалия на червата оперираха хирурзите в "Токуда Болница" София. Това съобщиха от лечебното заведение.

Неуточнена прозрачна кръгла формация при бебето е установена още при бременността на майката. Кистата се открива на пренаталната ехография, която дава повод да се мисли за разширение на пикочните легенчета. След раждането бебето е без проблеми. Скоро обаче се появяват чревни симптоми като смущения в изхождането и внезапни болки в корема. Направеният скенер показва наличието на рядката ентерогенна киста, известна още като дубликация или удвояване на чревния тракт.
4-месечният малчуган с ентерогенна киста е опериран от водещия детски хирург проф. д-р Огнян Бранков в екип с д-р Веселин Маринов и д-р Галя Ченгалова от Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия на "Токуда". "Успяхме да премахнем кистата с възможно най-малко травматизъм за детето, въпреки че беше разположена на сравнително трудно място. Възстановяването протече бързо и без усложнения и детето вече няма оплаквания", сподели проф. Бранков.
Това е четвъртата подобна операция на деца в хирургичната клиника на болницата в рамките на 1 година. Децата са на възраст между 4 месеца и 4 годинки. При 3 от случаите малформации се забелязват още при пренаталната диагностика. След раждането бебетата се развиват добре, но се появяват симптоми, чрез които по-късно се потвърждава наличието на рядката киста. Всички хлапета се възстановяват бързо след операцията и оплакванията изчезват, посочиха от лечебното заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай