Софийският арест препълнен, ремонтът е невъзможен

По линия на Норвежкия финансов механизъм се изготвя изграждането на нов затвор...

Софийският арест препълнен, ремонтът е невъзможен | StandartNews.com

Арестът на Софийския затвор е натоварен на максимум и това не дава възможност там да се извършва ремонт. Това каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева, цитирана от Агенция Фокус.

Във връзка със състоянието на помещението, в което се намират бившият кмет на кв. „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, Цачева отговори: „След промените в законодателството формалните критерии – течаща вода, санитарен възел, отопление, пряка светлина, наличието на 4 кв. м. и т.н., са изпълнени. Друг е въпросът, че всички знаем сградата на Софийския затвор кога е строена и какви са възможностите за ефективен ремонт. И през лятото на тази година в конкретното помещение бяха извършени ремонтни дейности, но в момента арестът е изключително натоварен. И за да се съобразим с тези 4 кв. м. площ за всяко лице, от 400 лица, които до 2015 г. са били настанени там, сега са около 240.“

Правосъдният министър обясни, че за да може да се извършва ремонт, трябва помещението да бъде освободено. „А в момента ареста е на максимума си натоварен. Веднага обаче искам да заявя за конкретните килии, че всъщност от две стари килии e обособена една с площ 16 кв. м. – т.е. това означава четири лица да бъдат настанени там. А в момента там са настанени три лица и квадратурата е спазена. Има и пряко осветление, има и вътрешен санитарен възел – действително във вид, който като се види е стряскащ, но нека да държим сметка в колко бъдещи домове тези помещения са в двора и в колко български домове все още няма течаща вода. Което не означава, че не полагаме максимални усилия за подобряване. И това се прави и със средства от държавния бюджет, и със средства по линия на Норвежкия финансов механизъм. Но по отношение на препоръката, която имам от омбудсмана Мая Манолова, съм свикала заседание във вторник. Там се съдържа препоръка да преместя Софийския затвор – отворена съм, ако ми се подскаже къде би могъл да бъде преместен той заедно с ареста, който е при него, да се обсъди предложението“, заяви тя.

Цачева припомни, че по линия на Норвежкия финансов механизъм се изготвя изграждането на нов затвор. „Но той едва ли ще реши всички проблеми“, каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай