Четвъртък,

Софийската синагога стана на 110 години

От: Редактори, сн. БГНЕС -
A
A
A

Един от символите в Триъгълника на толерантността в центъра на София - където се събират храмовете на три религии - Софийската синагога - днес навърши 110 години от откриването си, предаде БНТ.

Архитектурен шедьовър, който пази чувството за общност. То е и в основата на историята на Централната софийска синагога. Построена е само за 4 години, а при откриването й храм-паметникът "Св. Александър Невски" все още не е бил завършен.

"Откриването е било всенароден празник в София - затворени магазини, празненства. Тържествени групи са чакали посещението на царя и царицата", споделя Левон Бенатов, доброволец и екскурзовод.

Венециански и мавритански стил се преплитат в сградата на виенския архитект Фридрих Грюнангер.

"Това, което учудва включително и посетителите от Израел, е вграденият от архитекта символ - числото 8", обяснява Бенатов.

Общо осем свещи в осем поредни вечери се запалват на празника на светлината - Ханука. На осмия ден от раждането на бебе то получава име и става част от еврейската общност. Ще намерим символиката и в полилея, който все още е най-големият в България.

Преди 110 г. в София вече се движат електрически трамваи и полилеят в Синагогата е бил с електричество, проект на същия архитект, от Виена, направен от 1700 кг бронз.

В празничния ден представителите на общността си пожелават храмът да продължи да пази традициите им. А в събота всички заедно ще отбележат тържествената му годишнина.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички