Петък,

Синдикати правят подписка за плащането на нощния труд

От: Стандарт -
Синдикати правят подписка за плащането на нощния труд
A
A
A

Национална подписка от името на българските синдикати започват КТ "Подкрепа" и КНСБ. Подписката за увеличение на допълнителното заплащане на нощния труд и ограничаването му само в производства с непрекъсваем производствен процес ще е сред работещите в България, както и сред гражданите. С нея ще се иска и промяна в механизма за сумираното изчисляване на работното време и гарантиране на реалното отчитане и заплащане на извънредния труд. Това съобщиха от пресцентъра на КТ "Подкрепа".

Инициативата е продължение на дългогодишната кампания на КТ "Подкрепа", съвместно със СФСМВР и БЛС "За достойни условия и заплащане на нощния труд", доразвита в партньорство с КНСБ.

Сегашното заплащане от 0,25 лв. на час  допълнително възнаграждение за нощен труд е определено през 2007 година при минимална работна заплата за страната от 180 лева.

През април миналата година КТ "Подкрепа" почна кампания за ограничаване на полагането на нощен труд. Световната здравна организация излезе със становище, че нощният труд трайно уврежда здравето на работниците и трябва да се ограничи, обясни при обявяването на кампанията Здравчо Здравчев, председател на Национална федерация "Техническа индустрия, наука, информатика" към КТ "Подкрепа".

С нощен труд у нас са заети над 400 000 души.

Подробности за инициативата ще бъдат дадени утре от президентите на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и на КНСБ Пламен Димитров. Събитието ще се състои от 11.30 часа в Конгресен център "ГЛОБУС " в сградата на КНСБ.

Ще присъстват и индустриалните федерации на двата синдиката.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички