Синът на Кадафи не заслужава смърт

Синът на Кадафи не заслужава смърт | StandartNews.com

Хари Харалампиев, адвокат

Синът на либийският диктор Муамар Кадафи - Сейф Ал Ислам, бе осъден на смърт. Принцът е обвинен за ролята си в кървавото смазване на народния бунт от 2011 г. В защита на Ал Ислам се обяви съпругата на холивудската звезда Джордж Клуни - Амал. Адвокатката определи процеса в Либия като пародия на правосъдието и призова ООН да отмени изпълнението на присъдата. Тя поиска още делото да се гледа в Международния съд в Хага, където няма смъртно наказание. Нейният колега Хари Харалампиев, защитник на българските медици в СПИН процеса в Триполи, предложи своята гледна точка по случая.

- Какво мислите за присъдата, която съдът наложи на сина на Кадафи?

- Аз лично твърдя, че Селф ал Ислам не трябваше да бъде осъден на смърт. Той нямаше прояви, които да мотивират революционен съд да постанови най-тежката присъда. Имам и усещането, че тя няма да бъде изпълнена. И дай, Боже, да така. Още нещо. В противовес на фондацията на Селф Ал Ислам, красавицата Айша, която е негова сестра, също създаде фондация - контрапункт на фондацията на брат си. Нейната обаче яростно атакуваше българските медсестри и искаше единствено смърт.

- Говорите като че ли вече сте адвокат на самия Селф ал Ислам...

Либия днес цари истински безвремие. След като рухне един режим, винаги се случва точно така. Сейф ал Ислам беше многопластова личност. Английски възпитаник, с добри маниери. Естествено той носи граха на баща си, но все пак не може да се отрече приносът на неговата фондация за спасяването на медиците ни. Чрез нея ние осъществявахме безметежно контакти с тях. Очевидно е, че този човек, тайно или не е работил за българската кауза. Това не може да се отрече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай