Симеон Матев разкри! Ставаме ли като Гърция

Даде своята оценка за топлата есен

Симеон Матев разкри! Ставаме ли като Гърция | StandartNews.com

" Температурният рекорд през октомври е регистриран през 1932 година, а след това имаме още един топъл октомври през 1935-а, а после и през 60-те години. Така че тазгодишният октомври спори с тези най-топли години, но по-скоро ще е на четвърто място. Няма да е нито на второ, нито на трето." 

Това каза климатологът Симеон Матев пред ФАКТИ.

"Цикличност по-скоро не може да се открие, но се забелязва, че през последните 20 и няколко години се наблюдават доста топли месеци октомври. Разбира се, не липсват и студени такива, но по-топлите са с по-голяма стойност от тази на студените. Отчетливо се забелязва едно повишение на средната октомврийска температура. Ако трябва да сме по-конкретни, за последните 30 години, ако ги сравняваме с период от 30 години преди тях, имаме около 0,6-0,7 градуса увеличение за периода. Не звучи много, но се забелязва.

По-голямо е затоплянето в Южна България, а по-малко в Северна България. Дори в района на Видин промяна не е настъпила за тези последни 30 години, ако гледаме статистика. Иначе, като цяло, при есенните месеци се регистрира най-малка промяна, ако ги сравним с всички месеци през годината що се отнася до затоплянето.

Ако говорим вече за тенденция, то средната октомврийска температура се покачва с 0,34 градуса на всеки 10 години. Подобно е повишението в Европа, такова е и в България. Тоест, имаме една скорост на повишение с 0,3 градуса за 10 години. Ако тази скорост се запази, след 30 години ще имами още близо градус отгоре. Реално ние наблюдаваме как само за 30 години се покачва температурата с около 1 градус, а ЕК реши да гони чрез пакта за климата от Парижкото споразумение ниво от 1,5 градуса.

Всяка една промяна на температурата води до промяна във всички съставни части на климатичната система. Ако това продължи, рано или късно ще доведе до промяна на тези съставни части на климатичната система. През последните години се забелязва едно увеличение на сухите периоди, тоест, като цяло честотата на валежите намалява. Това не е добре за селското стопанство.

В същото време забелязваме увеличение на гръмотевичните бури. Тоест, увеличават се екстремните явления. Реално имаме две противоположни явления, които се увеличават като интензитет, а това има неприятен ефект върху всички сфери на стопанството. Нека да обърнем внимание и на положителни неща. Тази година месец октомври предложи няколко много топли уикенда, през които можеше да се отиде на море.

Защо да ходим в Гърция през октомври, след като можем да го правим в България. Друг е въпросът, че не всяка година може да се случи това, защото зависи от синоптичната обстановка през годината. Просто този октомври така се случи, че да бъде благоприятен за морски туризъм. Същото беше и през септември.

Трябва да кажем, че сме имали повече на брой години, през които това не е възможно, и затова все още септември и октомври не се считат за морски месеци. За септември може да отпадне това правило до известна степен, но условия за морски туризъм през октомври се случват по-рядко. Надявам се и да остане така, защото, ако зачести, това означава, че са настъпили сериозни промени, а това не е добре за никого. Когато говорим за климатични промени, когато говорим изобщо за промени, те носят последствие върху всички нас. И нека климатът бъде с нас."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай