Щом пиеш и караш, ти си готов убиец

Щом пиеш и караш, ти си готов убиец | StandartNews.com

Рада Ненова е дъщеря на убитата на пешеходна пътека пианистка доц. Илиана Батенбергска. 71-годишната жена бе пометена заедно със своя приятелка от таксиджия през март 2012 г.

- Госпожо Ненова, какво трябва да се направи, за да може да спим спокойно, че нашите близки няма да станат жертва на неразумен шофьор?

- Въпросът е сложен и комплексен. Не е едно нещо, което трябва да се промени, а редица фактори, които оказват влияние върху безразсъдното шофиране. Закони има, но няма кой да ги следи да се спазват стриктно. Твърде съмнително е как се издават шофьорски книжки, как се минават психотестовете, какви хора се наемат за таксиметрови шофьори. Когато човек съзнателно натисне педала на газта и кара с над 100 км/ч, минава през светофари и пешеходни пътеки, той или смята, че никой няма да се изпречи на пътя му, или не му пука. Шофьорът, който прегази майка ми, е казал, че е карал със 100 км/ч. Пробвал е да избяга, хората, които са били в таксито, са го задържали, настояли са той да се обади на фирмата, към която се води таксито. От тази фирма първоначално въобще отказаха да признаят, че той е техен водач. Така и не знам въобще дали са го признали. Техен шофьор бил дал на него колата. Те не са го били наели, беше тяхната версия. Което е абсурдно. Къде са органите, които трябва да следят дейността на тези фирми? Къде са правилата за това какви шофьори трябва да бъдат наемани? След като таксиметровият шофьор уби двама души, това означава ли че ще му се вземе книжката. Според съда и закона за 7 години. А след това? След около две години излиза на свобода. Смятам, че ще си купи книжка, защото дълбоко се съмнявам в легитимността на дипломата му и, че книжката му е легално издадена. Как е възможно да има 48 акта, три постановления и да бъде шофьор? Кой трябва да следи за тези неща? Двадесет минути, преди да стане тази катастрофа, следователката, която пое случая, е минала през тази пешеходна пътека. Всеки един от нас във всеки един момент е могъл и може да бъде на мястото на майка ми и на нейната приятелка.

- Какъв контрол ще помогне?

- Контрол върху даването на книжки. Знам, че има служби, които уж упражняват такъв контрол, но всъщност те не си гледат добре работата, след като такива хора като таксиметровия шофьор, който прегази майка ми, легално работят, убиват, излизат от затвора. Напълно убедена съм, че той ще продължи по същия начин. Самото му поведение не беше на човек, който осъзнава какво е направил.

- Извини ли ви се?

- Опита се да ни се извини веднага след съдебното дело, което е трудно за определяне. Прозвуча като: "Извинявай, че убих майка ти".

- Бихте ли му простила?

- Ако следваме християнските ценности, може би бих му простила един ден, ако видя, че искрено се разкайва и наистина се е променил. Но дълбоко се съмнявам. Присъдата на близките на жертвите на убийците на пътя е до живот.

- Смятате ли, че шофирането с висока скорост и в нетрезво състояние трябва да бъде квалифицирано като умишлено убийство?

- Смятам. Когато съзнателно употребиш алкохол и сядаш зад волана, ти си потенциален убиец. Сега забраняват на други хора да управляват коли без пълномощно. Ами ако на някой в семейството му стане лошо и колата е негова, друг от семейството не може ли да подкара колата, за да го закара до болницата? Кой ги измисля тези неща? Какво се опитва да ни каже държавата? Че независимо колко алкохол сме употребили, трябва да се качваме зад волана?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай