Шок след наводненията. Хора продължават да бедстват в три области

Премиерът Кирил Петков се намеси, очаква се кабинетът да задейства мерки

Шок след наводненията. Хора продължават да бедстват в три области | StandartNews.com

Повече от 40 населени места в Смолянска област все още са без ток, съобщи тази сутрин пред БНТ областният управител на Смолян Стефан Сабрутев. Той допълни, че екипи работят за отстраняването на повредата и изрази надежда до края на днешния ден да приключат ремонтните дейности и всички населени места да бъдат снабдени с електричество.

До всички населени места са доставени продукти от първа необходимост, най-труден е достъпът до Триград, Жребово и Кестен, заради пропадането на общинския път, допълни Сабрутев.

На срещата между областните управители на трите засегнати от наводненията от последните дни области - Благоевград, Кърджали и Смолян, и премиера Кирил Петков, са обсъдени основните превантивни мерки, за да се избегнат подобни бедствия в бъдеще, поясни Сабрутев. Основната от тях е почистване на речните корита, дейност която до този момент е извършвана поетапно, заради липсата на финансови средства.

До края на седмицата ще бъдат описани щетите в пострадалите от наводненията региони. Сабрутев бе категоричен, че няма да се дават средства без да има контрол.

Първо ще се възстановят разходите, направени от общините досега. На втория етап ще се огледат експерти засегнатите места, след което ще започне да се работи по възстановяването на пътната инфраструктура.

"Най-спешно трябва да се започне ремонт на пътя за село Триград, мост и подпорни стени в Рудозем", каза Стефан Сабрутев, областен управител на Смолян.

Към момента щетите от бедствието в община Девин се оценяват на над 4 милиона лева.

Въпреки че обстановката започва да се нормализира, все още има населени места без вода, също има и големи щети по пътната инфраструктура и в благоевградско, съобщава националната телевизия.

Водоподаването е най-големият проблем в област Благоевград, каза областният управител Николай Шушков. Най-критична е ситуацията в Община Гърмен, където река Места срути водопровода, който е преминавал над реката.

В момента е осигурено режимово водоподаване до всички села в Гърмен. В определени часове се подава вода, а ВиК екипи работят денонощно, за да се осигури по голям дебит, обясни областният управител.

"Днес с решение на Министерския съвет ще се освободи резерв от питейна вода, от Държавния резерв, и тази вода ще тръгне към населените места, които имат затруднение", обясни областният управител на Благоевград Николай Шушков.

Той допълни, че няма опасност за спирането на газоподаването. Вчера за няколко часа то беше спряно, тъй като е трябвало да се обследва газопроводът, но още снощи поетапно е започнало газоподаването за Благоевград.

Това беше сериозен проблем, тъй като освен многото домакинствата със газ се снабдяват и всички детски градини, училища, обществени сгради и болници, поясни Шушков.

Той допълни, че предстои незабавното обследване на щетите и от днес комисии по места ще обходят районите и до края на работния ден ще дадат точен доклад за щетите.

"Подходът ще бъде коренно различен, а не както е било досега - не просто някой да поиска едни пари и МС да ги отпусне, а се иска да се оценят тези цени и едва тогава ще се отпуснат средствата - толкова, колкото са необходими", посочи областният управител.

Той допълни, че всички, които са били засегнати от бедствието могат да се обърнат към службите за социално подпомагане. Към момента 109 души се снабдяват с храна в благоевградска област.

Областният управител съобщи, че очаква още днес кметовете в засегнатите общини да отменят бедственото положение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай