Шофьорите ликуват, важна новина за винтеките

Какво приеха народните представители на първо четене

Шофьорите ликуват, важна новина за винтеките | StandartNews.com

Народните представители приеха на първо четене в пленарна зала законодателното предложение на омбудсмана за отпадане на глобите за платена, но сгрешена винетка чрез изменение в Закона за пътищата, внесено през декември м.г. в Народното събрание и припознато от група депутати от ГЕРБ-СДС, предаде "ДарикНюз". 

В него проф. Ковачева предлага да се преустанови начисляването на компенсаторна такса от 70 лева или глоба, в размер на 300 лева, ако таксата не бъде платена, за шофьори, допуснали грешка в изписването на регистрационния номер при закупуването на е-винетки. 

Проблемът е за шофьорите, които разбират случайно и с голямо закъснение за наложените им многобройни компенсаторни такси от 70 лева. Така на практика те са санкционирани много пъти за грешка, допусната неволно при изписване на регистрационния номер на превозното средство, без дори да подозират, че са нарушители.

Омбудсманът е категорична, че грешката, която тези водачи са допуснали е фактическа, по невнимание, но наложената им глоба е сериозна и тя може да се налага всеки ден, вече има случаи, при които натрупаните глоби многократно надвишават стойността на лек автомобил.

За да се преустанови тази несправедливост проф. Ковачева предлага уведомяването за такива натрупани компенсаторни такси към АПИ да става в рамките на три работни дни.

Настоява корекцията да се извършва при сгрешени до три символа на регистрационния номер на превозно средство. Включително  - корекция при неизписването на символ от регистрационния номер на автомобил.

Според нея действието на корекцията следва да бъде от момента на първоначално направеното волеизявление.

Предлага справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платени суми за компенсаторни такси при корекция на сгрешени винетки, който да бъде в кратък срок – до 5 работни дни, а възстановяването на сумите да се извършва или по банкова сметка, посочена в заявлението за корекция от собственика/ползвателя на превозното средство, или на каса, ако не е посочена такава сметка.

Общественият защитник настоява също освобождаването от административнонаказателна отговорност да става автоматично, без да се налага лицето да предприема каквито и да било действия за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай