6 от 10 песни в ефира да са български, искат нашенци

Такива са настроенията според проучване

6 от 10 песни в ефира да са български, искат нашенци | StandartNews.com

Шест от десет музикални произведения в ефира да са български. Такива обществени настроения откроява национално представително проучване, проведено в края на 2019 г. сред населението над 15-годишна възраст.

Проучването е изготвено от Агенция "Алфа Рисърч" по заявка на организацията за управление на авторски права "Музикаутор".

72% от българските граждани изразяват желание в медиите да звучат повече песни, изпълнявани на български език. 43% от анкетираните споделят, че най-много обичат да слушат именно българска музика. Значително по-малко - под 10%, са предпочитащите чуждестранната.

Според статистиката ни от 2015 до 2018 година, българската музика в ефира на родните радиостанции прогресивно намалява - от 26,6% през 2015 година делът пада под 22% през 2018 година.

Данните от проучването бяха представени официално днес по време на пресконференция с участието на различни артисти и "Музикаутор". Те се обединяват зад националната кампания "За повече българска музика в ефира", чиято цел е гарантиране на обществения интерес и защита на българската музика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай