Сряда,

Шефът на КЕВР каза какво ще става с цената на газа и парното

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
1583
Шефът на КЕВР каза какво ще става с цената на газа и парното
A
A
A

След като бъде направен доклад с проверките за повишението на цените, ще се види дали предишните ръководства на „Булгаргаз“ и енергийния регулатор са търгували с вътрешна информация преди сделките за ток и газ, съобщи в интервю за бТВ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

„Съмнението е в това дали е имало телефонен разговор за сделка, дали е имало търговия с вътрешна информация“, отбеляза той.

По думите му с резултатите от проверките ще запознаят и от прокуратурата. А дали ценообразуващите фактори на „Булгаргаз“ и поисканото увеличение на газа с 40% е обосновано, ще се проверява в последния ден на март.

„Цената на газа при нас се регулира, това не е свободен пазар, както при повечето европейски държави. В този смисъл КЕВР проверява всеки месец основанията, на които „Булгаргаз“ иска да промени цената“, посочи Станислав Тодоров. По думите му ако искането за 40% увеличение е обосновано, то може да бъде одобрено.

„През май вече отоплителният сезон вече е приключил и битовите потребители няма да усетят увеличението, но рискът остава за индустриалните потребители, които имат постоянно потребление през цялата година“, каза още Станислав Тодоров.

Той припомни, че в началото на следващия отоплителен сезон ще имаме връзката с Гърция и ще имаме истински алтернативен източник на газ.

„Ние имаме два различни източника на газ – единият е от Азербайджан, другият – от „Газпром“ от Русия. Имаме дългосрочни договори, в които цената е фиксирана и се влияе само от дългосрочната промяна на индексите в тези договори. Дългосрочните ни договори позволяват да получаваме на по-ниска цена, в сравнение с борсите в Европа“, каза още председателят на КЕВР.

„В пазара на електричество обаче дългосрочни договори почти няма – всички търгуват на сегмента ден напред, където са калкулирани всички опасения, дори и спекула“, припомни той. 

„Много е грешно да се налагат правила поради криза, защото когато кризата е от друго естество, правилата трябва да се пренаписват. Това, което българският регулатор ще се опита да направи, с планираните промени в правилата за търговия с електрическа енергия, е да даде една стабилна рамка, която да работи както в ситуация на криза, така и при спокойна търговия“, обясни Станислав Тодоров. 

„Това, което ще се опитаме да направим, е от 1 април да влязат в сила промени в правилата на търговия, които ще дадат сигурност на всички пазарни участници“, отбеляза той. 

„Това, което виждаме в България, под давлението и натискът на ЕК през последните 10 години, е всички пазарни участници да отидат в сегмента ден напред, което в условия на спекула и криза води до ескалация на цените под всякакъв контрол“, каза още председателят на КЕВР. 

По думите му, ако мораториумът върху цените на тока не бъде удължен, цените най-вероятно няма да се променят за битовите потребители на електроенергия.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички