Вторник,

Шефът на БНТ се похвали: Вземаме пазар и зрители на други телевизии

От: Стандарт -
661
Шефът на БНТ се похвали: Вземаме пазар и зрители на други телевизии
A
A
A

БНТ трябва да защитава националните интереси, политическите решения ги взимат политиците. БНТ трябва да направи повече по отношение на Република Северна Македония - не е достатъчно просто да отразим в новините, да поканим гост. Ако ние направим предаване "Референдум" по темата, ако направим допълнителни филми, ако покажем гръцкия пример, това ще помогне на българското общество да осмисли по-добре отношенията си с Република Северна Македония, това е ролята на обществената медия, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" изпълнителният директор на БНТ Емил Кошлуков.

По думите му, ако БНТ направи филм за гръцката история, Би Ти Ви и Нова няма да го направят, това е важно за обществото, не за търговските телевизии.

"Ако приемем, че добросъседството и влизането в Европейския съюз са важни - и за Сърбия е така, и за Румъния. С Македония проблемът е историята, македонската идентичност е продукт, който е нов. Аз мисля, че кабинетът постъпва правилно, без диалог няма да стане", допълни Емил Кошлуков.

Той коментира, че може да се види опитът на Гърция в тази посока.

"На Гърция ѝ отне 25 години да оправи географията на Република Северна Македония, на нас може да ни отнеме 25 години да оправим историята. Не желанието, а правата за излъчване пречат в момента БНТ1 да се излъчва в Република Северна Македония. Ние в БНТ не субтитрираме македонския език", добави Емил Кошлуков.

"Необходими са повече средства, но този проблем го има и Би Би Си. Пускаме филми за Стефан Данаилов, за Блага Димитрова, защото трябва да съхраним паметта за тези хора, пускаме 10 филма сега, през март започваме да снимаме още 10. Вече е готов и през февруари тръгва новият сериал "Аз и моите жени", стана много хубав и според мен ще се хареса на зрителите", каза още Емил Кошлуков.

Според него БНТ се справя добре и това се вижда в резултатите и в пазарния дял.

"Търговските телевизии вече ни броят за конкуренция, те програмират на гърба на нас, според нас. Те усетиха, че БНТ работи. Ние взимаме пазар и зрители, а за тях това са живи пари, за тях това е реклама, която е много важна, такъв е животът, пазарът е конкурентен. БНТ расте и резултатите са много по-високи от последните 2-3 години", подчерта Емил Кошлуков.

Той коментира решението за пълна проверка как е заел поста в БНТ, което беше взето след заседанието на медийната комисия в парламента така: "Винаги изборите на генерални директори се обжалват в съда, мисля, че и моят го обжалваха, съдът се произнася дали изборът е правилен и дали има нарушение при процедурата. Има решение на съда, не знам какво мислят да проверяват. Не отговарям на лични нападки, дипломата могат да я проверят, тя е депозирана. Могат да проверят и втората ми диплома, с която съм особено горд", каза още Емил Кошлуков.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички