Шефът на Александровска болница в шок! Каква е сметката?

Има оздравителен план, правят се икономии от всичко, което е възможно

Шефът на Александровска болница в шок! Каква е сметката? | StandartNews.com

Получената от Александровска болница сметка за ток за декември, в сравнение със същия месец от предходната година, е нараснала с 330%, съобщи пред БНТ д-р Атанас Атанасов - изпълнителен директор на здравното заведение.

"Докато миналата година болницата е платила около 85 000 лв. за декември, в момента сметката ни за декември е 284 000 лв., което е много сериозен ръст на разходите и голямо предизвикателство пред мениджмънта на болницата", подчерта той.

Сметките за декември вече са платени, но на фона на общото състояние на лечебното заведение това е още едно ново предизвикателство. Трябва да се намерят някакви компенсатори механизми, за да бъдат осигурени базовите потребности на населението, посочи д-р Атанасов.

Има оздравителен план, правят се икономии от всичко, което е възможно, без да се ощетява основната дейност на болницата - диагностиката и лечението, но възможностите за тези разходи са ограничени.

С кредит от 35 млн. лв. ще се покриват натрупани просрочени задължения в изключително сериозен размер, който е почти 50% от годишния оборот, каза изпълнителният директор на Александровска болница.

"Това състояние няма как да бъде преодоляно без някакви външни механизми, външно финансиране, тъй като обема на дейността и цените, по които се заплаща тази дейност по клиничните пътеки, не се определят на пазарен принцип, а са по една или друга форма фиксирани", отбеляза д-р Атанас Атанасов.

Кредитът за покриване на тези просрочени задължения е при лихва 2,5%, за период от 7 години с шестмесечен гратисен период.

Д-р Атанасов посочи, че причините за финансовото състояние са и обективни, и субективни. "Нашата цел е да стабилизираме дружеството, да го изведем от това състояние и ако е възможно в обозрим период в бъдещето, да му гарантираме устойчивото развитие", подчерта изпълнителният директор на болницата.

По думите му целият механизъм на финансиране на лечебните заведения и на медицинската помощ се нуждае от сериозни промени. "В момента тези цени, които се договарят между БЛС и НЗОК, нямат много общо с реалната себестойност, т.е. с разходите, които са необходими, за да може да се предостави такава медицинска помощ", заяви д-р Атанасов.

За ковид вълната в момента той посочи, че има свободни легла в болницата в ковид отделението и в интензивното такова, вариантът Омикрон протича с по-леки симптоми и по-рядко се стига до болнично лечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай