Сакскобургготски с награда от мюфтийския съвет

Висшият мюфтийски съвет връчи вчера вторите годишни награди на името на първия главен мюфтия Ходжа-заде Мехмед Мухиддин ефенди...

Сакскобургготски с награда от мюфтийския съвет | StandartNews.com

С тържествена церемония във Военния клуб в София Висшият мюфтийски съвет връчи вчера вторите годишни награди на името на първия главен мюфтия Ходжа-заде Мехмед Мухиддин ефенди, избран от мюсюлманската общност на 8-ми декември 1910 г. 

С отличието се награждават граждани, които имат принос към развитието на мюсюлманската общност в страната, подчерта Ведат Ахмед - председател на Комисията по образование в Висшия мюсюлмански съвет: „Те са допринесли с това, че са отстоявали правата на мюсюлманите - религиозните права. Допринесли са с дългогодишна служба в полза на мюсюлманите в България, на мюсюлманското изповедание, на образователните институции, от които толкова голяма нужда имаме".

След отличените е и 90-годишният доктор Исмаил Джамбазов, написал ценни книги за историята на мюсюлманското изповедание: „От 30 години аз съм мюсюлмански духовник. Имам 10-ина книги, посветени на религиозните въпроси. Аз съм първият автор на голямата книга „История на главното мюфтийство в България“ -  двутомника.

Почетна награда беше връчена и на Симеон Сакскобургготски в знак на признание за толерантно му отношение към мюсюлманите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай