С час при джипито

С час при джипито | StandartNews.com

Въвежда се график за домашни посещения при бременни и деца

София. Краят на дългите опашки пред кабинетите на джипитата скоро може да настъпи. Всеки общопрактикуващ лекар ще е длъжен да въведе ред, по който пациентите да ходят на прегледи в кабинета му. Това предвиждат правилата в новия проект на медицински стандарт по обща медицина.

Ако той се приеме от здравното министерство, болните хора ще могат да разчитат на по-добра организация при визитите до джипито. Един от вариантите е лекарите да дават конкретни часове и да не карат пациентите си да висят пред кабинетите им. Възможност за определяне на конкретен преглед имаше и досега. Тя обаче не беше задължителна и не всички лекари прибягваха до нея. С новите правила обаче всяко джипи ще е длъжно да въведе ред за прегледите на пациентите си. Ако не направи това, може да бъде наказано за неспазване на медицинските стандарти. Според закона за лечебните заведения санкциите са между 300 и 1000 лева.

С промените в стандарта обаче се отменя задължението на медиците да преглеждат болните в рамките на два дни. Също така се намалява минималният брой на столовете в чакалните от 6 на 2. Запазва се задължението на медиците да правят домашни посещения. Те обаче се конкретизират - лекарите трябва да ходят у дома при болни в последен стадий, както и при хора, които не могат да стигнат до техния кабинет. Освен това се въвеждат задължителни часове за домашни визити за женска и детска консултация. Запазва се и правото на телефонни консултации, като се дава право и за съвети по интернет. На базата на това колко от правилата са изпълнили джипитата ще си правят и самооценка на работата в цифри. Засега обаче от нея няма да зависи нищо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай